И на 90 години актрисата Ирина Абаджиева може да напълни залата с почитатели. На снимката актрисата на представянето на първата си книга. Снимка Радиан.бг

На 27 ноември от 17 ч. в зала „Сава Доброплодни” на читалище „Добри Войников” легендата на шуменския театър – актрисата Ирина Абаджиева, ще представи книгата си „Отминалото на една актриса”.

Ирина Абаджиева е родена на Преображение Господне на 6 август 1927 г. в поповското село Звезда и по думите й, идва на бял свят с професията, която впоследствие цял живот ще работи от сърце – от ранна детска възраст рецитира, пее, играе както пред роднини и приятели, така и в училище.

След като завършва гимназия, Иван Братанов и Богдан Глогински я включват в самодейния театър на Попово, но скоро талантът й е забелязан и е поканена да играе в Разградския театър. Тук, докато работи, взема и мечтаната диплома за актриса – по чл. 9 от Указа на театрите в България, „за изключителни дарования”, но и след тежки изпити се дипломира в театралния курс на знаменития Стефан Сърчаджиев. След Разградския театър е част от театралните трупи на Сливен, Търговище и Плевен, а от 1967-ма до пенсионирането си през 1989 г. играе на шуменска сцена. Тук за ролята си на Султана в постановка на режисьора Реджеб Садъков „Преспанските камбани” Ирина Абаджиева, за пръв път в историята на театъра, е повишена с две категории наведнъж.

Ирина Абаджиева е изиграла над 120 роли пред десетки хиляди зрители. Носител е на многобройни награди и отличия – орден Кирил и Методи – I степен, златен; златна значка на Съюза на артистите в България; златна значка на Община Шумен и много други.  „Отминалото на една актриса” е втората й книга след стихосбирката й „Везба от самота”, чиято премиера представихме http://radian.bg/2018/02/17/vezba-ot-samota-poetichniat-monospektakal-na-irina-abadzhieva/.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име