Максим Ешкенази подготвя публиката в Шумен

Последният концерт на шуменската филхармония беше необичаен за публиката. Ледената зима при минус 5 градуса не спря почитателите на класиката. Диригентът Максим Ешкенази гостува с композитор и цигулар от САЩ, които правят успешна кариера. Самият той от 2009 г. дирижира симфонични оркестри зад Океана, а на 43-годишна възраст визитката му трудно побира всички ангажименти.

Посрещнахме го с аплодисменти заедно с шуменската филхармония. И сякаш за да ни напомни, че е по негова идея образователната програма „Фортисимо в клас“, Ешкенази се обърна не с лице към оркестъра, а към публиката и каза: „Първото произведение, което ще чуете, е от американския композитор Роджър Пшитулски. Чувате ли ме? Много ви е хубава залата, с хубава акустика. Когато преди няколко месеца го поканих за турне в Европа, исках Роджър да напише произведение за програмата, но с български елементи. На финала ще чуете далечна референция на песента “Облаче ле бяло“. Произведението се казва „Магеланово небе“. То е т. нар. атмосферно произведение – създава атмосферно настроение, има специфични мелодии, които трябва да слушате. Иска се да си поемеш дълбоко въздух, да се отпуснеш и да се насладиш на детайлите, а не на мелодиите“.

Младият композитор Пшитулски, почти негов връстник, седна сам на един от първите редове.

Младият композитор

Имаше много небе, буря, облаци, които преживяхме под палката на Ешкенази. А той е не само енергичен, но и много смел човек, защото лети с хеликоптер и самолет – непрофесионално, за удоволствие. Ако Максим не знае какво са облаци, кой друг!  Но твърди, че му е най-интересно не на пулта пред оркестъра, а в небето. Колкото нестандартен, толкова и мащабен – непредсказуем в музиката и в живота. Неотдавна беше казал, че в България шофира „Москвич“.

Пиесата „Magellanic Sky” вече имаше своята световна премиера в Плевен и Враца, а изпълнението в Шумен е уважение към музикалния ни живот.

За 23-годишния цигулар Адам Милстейн това е първият европейски гастрол. Той е носител на много награди, солист на симфонични оркестри в САЩ, дори музикален педагог. Гостът изпълни романтичния цигулковия концерт №1 от Макс Брух. Истински виртуоз, когото шуменци оцениха.

Свири Адам Милстейн

Симфония №5 на Бетовен, най-популярната в световната музикална култура, Максим Ешкенази дирижира със страст и всеотдайно. По средата накара оркестрантите да се приближат със столовете си към него, „за да си ги ползва по-лесно“. Шегичката – непредвиден сценичен антракт, разсмя публиката, но тя е толкова естествена за диригента, който поименно представя солистите в оркестъра, а на края ги снима със своя смартфон, за да ги съхрани за архив.

Голямата мисия на диригента е да доближи хората до класическата музика. Затова вече има и „Фортисимо фамилия“ за родители и деца. Смело можем да кажем, че с шуменската филхармония и гостите Максим, Адам и Роджър няколко семейства изпълниха възпитателния си ангажимент, защото дойдоха с децата си – малки ученици. Дано и други ги последват!

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име