Обобщени са резултатите от проведените през месец ноември безплатни профилактични гинекологични прегледи в област Шумен, които бяха организирани под патронажа на д-р Нигяр Джафер от ДПС.  Прегледите бяха извършени в четири населени места в общините Каолиново, Върбица и Венец и обхванаха общо 236 жени, като най-възрастната пациентка е на 82 години, а най-младата е на 16 години, съобщиха от пресцентъра на ДПС – Шумен.

Данните от конвенционалния и ехографски преглед, заедно с резултатите от цитонамазката показват, че почти всяка трета жена е с някакъв вид патология.  87 от прегледаните жени са с предписана рецепта с терапия или са насочени към личния лекар или лекар-специалист по АГ с цел проследяване и диспансерно наблюдение. Други 68 жени са насочени за допълнителни изследвания и диагностично уточняване.

С преканцерози, кисти и туморни образования на яйчниците и матката са диагностицирани 27 жени, съобщават организаторите.  След прецизно диагностично уточняване при някои от пациентките са предприети последващи действия /оперативно лечение, хормонални изследвания, консултации с други специалисти – ендокринолози, уролози/. При друга част от жените вече е извършено оперативно лечение в областната болница или са изпратени за лапароскопско уточнение и интервенция в Университетска болница или в Комплексния онкологичен център -Шумен.

Безплатните профилактични прегледи в отдалечените населени места се проведоха под личния патронаж на д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на 44-то Народно събрание и депутат от Шуменски избирателен район.  Те имат за цел не само да бъдат прегледани жените от малките населени места, но и да се повиши информираността на хората от необходимостта от профилактика, коментират от ДПС и напомнят, че заради липса на скрининг, ранна диагностика и лош достъп до здравни грижи България продължава да заема едно от първите места по заболеваемост и смъртност от предотвратими онкологични болести, включително от рак на маточната шийка, при обратни тенденции в други европейски страни.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Що пък трябва да идва в КОЦ? КОЦ не прави профилактични прегледи!!! С уважение… А къде са се лекували болните жени, не се знае…

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име