Таблицата показва броя на дните, през които въздухът в Шумен е бил замърсен над нормата. Допустимото време е до 35 дни годишно.

От следващата година улиците в Шумен ще се мият всеки месец, а не какво досега два пъти в годината. Това обещание даде днес пред журналисти заместник-кметът по строителство инж. Боян Тодоров. До 10 дни се очаква да приключи процедурата за покупка на още една миячна машина, съобщи инж. Тодоров. Така кметството ще разполага с две машини за миене на улиците.

Решен е и другият важен проблем – за намиране на водоизточници, от които да се зареждат машините. Общината е успяла да възстанови няколко от съществуващите кладенци и ще ги използва за миене на улиците, обясни инж. Тодоров. Според обещанието му, ще се мият не само главните, но и страничните малки улички, а през лятото машините ще обикалят града всеки ден.

Миенето на улиците е част от мерките за подобряване на качеството на въздуха в Шумен, тъй като прахоляците по пътните платна са един от трите най-големи замърсители в града наред с битовото отопление и транспорта.

През миналата година въздухът в Шумен е бил замърсен над допустимото общо 47 дни, при норма не повече от 35 дни годишно.  Данните бяха съобщени днес при представяне на резултатите от проекта на община Шумен за разработване на програма за подобряване на атмосферния въздух.  Проектът е по ОП „Околна среда“ и е на стойност 97 456 лв.

Резултатите от проекта бяха представени днес в община Шумен

Друга част от мерките за подобряване на въздуха са насочени към  повишаване на броя на жилищата, които да бъдат газифицирани. Не е ясно обаче как общината ще действа в тази насока, тъй като инвестицията за газифициране е скъпа и много хора не могат да си я позволят. Има обаче програма на министерството на енергетиката, по която на собствениците на жилища се възстановяват 30 % от допустимите разходи, като върнатите суми са до 1200 евро.

По принцип увеличаването на отоплението с природен газ е част от националните мерки за подобряване на въздуха в страната. Прави впечатление обаче, че те са насочени предимно към забрани и санкции, а не към създаване на алтернативи. Част от мерките предвиждат да се забрани продажбата на пушливи въглища, както и на дърва за отопление, в които влагата е над 20 %, съобщи Ана Братоева, експерт по качеството на атмосферния въздух. За всички граждани, които използват замърсяващи горива, ще има глоби и санкции. Санкции се предвиждат и при внос на стари автомобили, които не отговарят на евростандартите. При презентацията обаче не стана ясно каква алтернатива се дава на средностатистическите жители на България, чиито доходи не могат да покрият нито инвестициите за отопление на газ, нито самите сметки за газ, нито пък за нови автомобили.

Конкретно за Шумен проучването показва, че замърсяването на въздуха се дължи основно на битовото отопление, транспорта и праха по улиците.

От битовото замърсяване най-много страдат жителите на Бялата пръст и районите между Еверест и Пети полк. Най-чисти са високите зони на града, особено живеещите над ВиК и в квартал Боян Българанов.

Транспортното замърсяване е най-голямо в района на Руски паметник, на кооперативния пазар и около Автогарата.

При комбинацията на двата вида замърсяване обаче, мръсният въздух обхваща почти целия град. За да се подобри радикално качеството на въздуха в Шумен, трябва да се намали с 30 % битовото замърсяване, с още 30 % замърсяването от транспорта и с 25 % замърсяването по улиците, съобщи проф. Димитър Атанасов, който представи резултатите от проекта. Експертите похвалиха община Шумен, че има разработена програма за контрол на атмосферния въздух още от 2004 г. и посочиха, че през последните три години непрекъснато намаляват дните със замърсен над нормата въздух в Шумен.

Проф. Атанасов представи данните за Шумен

Новата програма за контрол на въздуха е разработена до 2022 г. и на хартия предвижда необходимите мерки за подобряване на въздуха – асфалтиране и редовно миене на улиците, увеличаване на битовото отопление на газ, подобряване на обществения транспорт, включително покупка на електрически автобуси, контрол върху строителните дейности.

А на практика спасението ни дойде от северния вятър, след като се надишахме през последните три дни с отровен въздух, който официално беше обявен за най-мръсния в България…

Коментари

коментар

2 КОМЕНТАРИ

  1. От 10 години управляват герб резултатите са видими ….. хахахаха тотално е катастрофирала държавата наистина и остават още няколко годинки на тази държава.

    • Всяка една държава в европейския съюз е по-добра за живеене от българия . България е най-мизерната и най-бедната от всички държави даже и в Сърбия се живее по-добре.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име