Заради усложняването на пътната обстановка през зимата, която традиционно става кошмарна след първия сняг, полицията се обръща със съвети към шофьорите и общо взето ги призовава да избират пътища, за които са сигурни, че се почистват.

„За да не попаднете в бедствена ситуация, избирайте по маршрута си само пътища, за които имате информация, че се почистват с приоритет“, съветват от полицията и предупреждават пътуващите да избягват проходи, пътища или участъци от тях, които са затворени по време на зимния сезон.

„При рязко влошаване на пътната и метеорологична обстановка преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място. Ако по време на пътуването се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на Пътна полиция или на пътните служби чрез телефон 112. Завържете дреха с ярък цвят на най-високата част от автомобила в случай на затъване в навявания от сняг“, съветват още от полицията.

На шофьорите отново се напомня да подготвят сериозно автомобила си преди евентуално пътуване: гуми за зимни условия, вериги за сняг, въже, лопатка, фенерче и достатъчно гориво. „Облечете се с подходящо за сезона облекло. Вземете със себе си вода, пакетирана храна и медикаменти. Заредете добре батерията на мобилния си телефон. При обилен снеговалеж, виелици и заледявания обмислете добре колко е наложително пътуването ви и с какво да се придвижите! В такива случаи е препоръчително да се използва железопътен транспорт – там, където е възможно“, съветват от полицията.

Много добри съвети, които наистина могат да ви спасят по зимните пътища на България. Друг е въпросът дали в една уж цивилизована европейска държава е редно да се приготвяме за път, сякаш ще прекосяваме Аляска. Но у нас е така…

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име