Св. Николай Чудотворец

Днес почитаме Свети Николай Чудотворец, покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.  Празникът е известен като Никулден и се чества от рибари, моряци, пътешественици и банкери.

По традиция на Никулден се приготвя богата празнична трапеза, на която основното ястие е рибата.  Най-предпочитан за празника е шаранът. Празничната трапеза не се вдига през целия ден, а според поверията най-големите люспи от шарана трябва да се сложат в портфейла, за да носи пари през цялата година. Костите пък се закопават в земята или се пускат в течащи води, за да се умножи семейството и да има благополучие.

1824 са имениците, които празнуват на Никулден в община Шумен.  Най-много са мъжете, кръстени на Свети Николай Чудотворец – 1017.  Най-възрастният Николай е роден на 3 октомври 1927 г., а най-младият – през септември тази година.

Името Никола носят 431 души. Най-възрастният е роден на 7 септември 1926 г., а най-младият – през октомври тази година.

Сред жените, празнуващи на 6 декември, най-популярно е името Николинка. 180 са жителките на община Шумен, които са записани така. Сред тях най-възрастната е родена на 25 юли 1924 г., а най-младата – на 2 октомври 2000 г.

145 жени са кръстени Нина, а 51 носят името Николина.

Весел празник на всички!

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име