Калуди Калудов на шуменска сцена

Тази година българският тенор Калуди Калудов чества 40 години на оперна сцена. С концерти в цялата страна той отбелязва успехите си в артистичната и педагогическа дейност, в които е заедно със своята съпруга – сопраното Анна Дитри Калудов. Полякинята е негова студентка във Варшава и  Нов български университет в София. Дебютира през 2005 г., била е солистка на оперите в Пловдив и Стара Загора, гастролирала е на европейски сцени.

За Калуди Калудов можем да кажем, че ни е почти земляк. Роден е на 15 март 1953 г. в село Любен Каравелово, Варненско. Можете ли да повярвате, че този оперен артист с активна международна кариера избира музиката още у дома, където се пеят народни песни. Когато навършил 8 години, семейството му се преселва във Варна. Тогава родителите сбъдват най-голямата му мечта – купуват акордеонче, което той искал с идеята да стане музикант. Вечер излизал на балкончето, сядал на малко столче и пеел „Марийче, ле“ на съседите в града. В музикалното училище във Варна не приели Калуди Калудов, защото „нямал глас“ /!/ и го насочили към училището за народно пеене в Котел. По принуда той завършил техникума за двигатели с вътрешно горене. В завод „Васил Коларов“ срещнал Чико – работник, който свирел на китара, пеел арии и искал да стане оперен певец. А до тогава Калуди си запушвал ушите, щом чуе опера! Педагожката Веселина Зафирова от същото музикално училище във Варна го открива, като му предвещава световна кариера. Опитал късмета си на фестивала „Светослав Обретенов“, а в Българската държавна консерватория става възпитаник в класа на Лиляна Жабленска. Във втори курс заминава на конкурс в Женева. В трети курс се жени за първата си съпруга Ева във Варшава. Докато чакал раждането на първото си дете, пеел оперни арии. Чул го деканът на консерваторията в полската столица, впечатлил се от неговия глас и с летящ старт започва кариерата му във Варшавската опера. След това певецът дели ангажиментите си между България и Полша. Следват изявите му на най-престижните оперни сцени в Европа, Израел, САЩ, Бразилия. По време на стремителната му кариера се раждат четири деца.

Но… среща втората полякиня Анна Дитри, която през 2015 г. му ражда сина Калоян. Приказка от раздели и любови като истинска оперна драма. Но в тази „сапунена опера“ артистът – певец, директор на оперни театри и педагог оцелява, вероятно защото е от здрав селски корен, с изключително чувство за хумор и оптимизъм. Наричат Калуди Калудов българският Лучано Павароти. Може да се открие прилика между двата таланта. Важното е, че нашият вокален педагог е дал „начална скорост“ на много млади наши гласове, както сам се изразява.

Анна Дитри и Калуди Калудов – партньори на сцената и в живота.

И за да е още по-цветен и драматичен животът му, Калуди Калудов до края е във „врящия български казан“ въпреки завидната си кариера. Клевети и доноси има не само в оперните драми, но и в живота. През 2010 г. министърът на културата Вежди Рашидов го уволнява като директор на оперно-симфоничното дружество в Пловдив. Това е част от културните реформи в българския преход… Но преди това Калуди Калудов е принуден да уволни приятелката си – певицата Анна Дитри, защото е в „конфликт на интереси“.

Животът е сладко и горчиво. На юбилейния концерт за нас остана само най-сладкото – великото оперно изкуство! Шуменската симфониета под диригентството на Станислав Ушев изпълни двайсетина арии и музикални творби без антракт. С най-големия оперен драматург Верди ни изстреляха в Италия. Увертюрата на операта „Набуко“ няма как да не ти подскаже сериозния репертоар, макар и без вокално участие. Първа на сцената излезе Ана Дитри с ария от „Адриана Лекуврьор“. Тя се представи с още десетина роли – сама и в дует със съпруга си. Разкошна като глас и визия. Стоплихме я с нашите аплодисменти, защото ние бяхме с палта, а тя – копринена и трептяща с голи рамене. Така не загубихме удоволствието, че сме на опера…

Калуди Калудов има в репертоара си над 60 тенорови партии, които го правят известен у нас и в чужбина. Като арията на херцога от „Риголето“. Ролята на художника Марио Каварадоси от операта „Тоска“ е знакова за Калуди Калудов. На световните сцени е имал много красиви и талантливи Тоски, но признава, че „черешката на тортата“ е била българската оперна прима Ана-Мария Синтова, с която е на сцената на Щатсопера. Но сега на сцената и в живота Тоска е неговата Анна Дитри. В Шумен той ни изпя най-популярната ария „E lucevan la stele“ /“Блестяха звездите“/.

В програмата бяха и популярни оперни канцонети, които ни пренесоха в слънчева Италия. За финал дуетът изпя „Be my love“ /“Бъди моята любов“/. Шуменската публика аплодира бурно, имаше и цветя от шуменски почитатели.  На бис гостите ни изпяха „О sole mio“. Казват, че това е най-популярната песен в света. Малко от меломаните обаче знаят, че тя е създадена през април 1898 г. в Одеса от композитора Едуардо ди Капуа, който бил там на турне с баща си, тогава уличен музикант-цигулар. Едуардо носел в себе си текста на песента, написан от поета Джовани Капуро – почитател на Наполеон. Въпреки световния успех на „О, соле мио“, и нейният композитор, и авторът на текста й починали в бедност, защото имали неблагоразумието да продадат правата върху нея само за 25 лири на издателската къща „Бидери“. Тази песен ние помним от концерта „Песни за любовта“ на Калуди Калудов, с който е гостувал в Шумен. Пожелахме нови гастроли на тенора и неговата Анна Дитри, защото са пратеници на голямо изкуство, което продължава да има почитатели в нашия град.

Цветя от почитателите на дуета в Шумен. Снимки Валентина Минчева

Името Калуди е от гръцки произход и означава „виж доброто“. Произлиза от думата „калодис“. Предците на Калуди Калудов са бежанци от Лозенградско, Беломорска Тракия. На върха на своята творческа кариера тенорът доказа, че е видял доброто в живота и на музикалната сцена.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име