10-годишният Златко Захариев сам разкри кражба на колело. Снимка ОДМВР

Петокласникът от шуменското СУ „П. Волов“ Златомир Захариев получи награда в категорията „Граждански принос“ в традиционната класация Полицай на годината. Церемонията се проведе днес в София.

Златко полуци наградата си на тържествена церемония днес. Снимки МВР

Ученикът стана известен през лятото, когато помогна на полицията да разкрие кражба на колело в родния му град Велики Преслав. Случаят започнал в края на месец юни, когато в полицейското управление във Велики Преслав родителите на момиче от града съобщили, че е откраднато колелото на дъщеря им.  Детският велосипед бил паркиран пред входа на жилището им. По случая започнала проверка, образувано било и досъдебно производство.

В началото на октомври колелото било намерено и върнато на собственичката му благодарение на 10-годишния Златомир Захариев.  Злати, както го наричат всички, познал велосипеда по характерната червена рамка. Карал колело с негови приятели в града, когато забелязал момиче да кара познатото колело.  Последвал момичето, за да види къде живее.

„Познах колелото, защото беше на моя приятелка, с която карахме често. Откраднаха й го през лятото. Когато видях едно момиче да кара колело със същата червена рамка, веднага реших да я последвам“, обясни тогава момчето.  Злати помолил неговите приятели, с които карали колелета, да отидат с него. Докато следвали момичето, претърпял авария – счупил ос, но продължил пеша. Видял къде отива момичето и след това съобщил в полицията адреса, на който видял колелото на неговата приятелка.

Униформените веднага извършили проверка и изяснили, че колелото било закупено от мъж в града на символична сума. При разплитането на случая станало ясно, че велосипедът е сменил няколко собственика за два месеца.  Скоро колелото било намерено счупено и захвърлено под един мост в града. Мъжът, който го намерил, го продал за пет лева на родителите на момичето, в което било намерено. Те му сменили седалката и ремонтирали счупените части.

Злати е син на полицай, учи в СУ „Панайот Волов“ в Шумен. Баща му бил в чужбина, когато се обадили негови колеги, за да му кажат, че разпитват сина му в полицейското управление. Първоначално се притеснил, но когато разбрал, че синът му е помогнал и издирил изчезналото колело, се зарадвал. „Баща ми като разбра ме поздрави и ме разпитва как и къде съм го намерил“, разказа Злати и допълни, че е много доволен, защото е успял да помогне.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име