В ОИЦ - Шумен през последните 3 години са консултирани 3000 души

В десетте общини в Шуменска област по различни програми на ЕС през програмния период 2014 – 2020 г. са спечелени общо 113 проекта на стойност 114,9 милиона лева.  42 от проектите са на общинските администрации, останалите са разработени от фирми в региона.  Това съобщиха днес от ОИЦ – Шумен на специална пресконференция, на която беше представена работата на областния информационен център.

Най-много проекти – общо 43 на брой, са спечелени по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Следват проектите по ОП „Развитие на човешките ресурси“ – общо 36.  По ОП „Наука и образование“ са спечелени 6 проекта, а по ОП „Околна среда“ и по ОП „Добро управление“ има по два проекта.

Отличникът сред общинските администрации е Нови пазар с 11 проекта.  Община Шумен е с 8 спечелени проекта, Смядово –  5, Велики Преслав – 4.

По стойност на проектите обаче безспорен лидер е община Шумен. Заедно с фирмите тук са спечелени общо 65 проекта за над 82 милиона лева.  Осемте проекта на общината са за 35 милиона лева, в които се включват и 13-те милиона по ИСПА 2. В  община Нови пазар стойността на проектите, заедно с фирмите, е над 11 млн. лв., в община Смядово – 2,8 млн. лв.

В Шуменска област се наблюдава спад в броя на спечелените проекти през този програмен период, коментираха от ОИЦ – Шумен. Според ръководителя на центъра Галина Минчева това се дължи на факта, че няма отворени процедури по оперативните програми.

Днес служителите на центъра представиха и резултатите от работата си през изминалия тригодишен период 20016 – 2018 г.  За това време в ОИЦ – Шумен са консултирани 3000 души и са организирани 75 информационни събития.  Зам.-кметът на Шумен Росица Антонова даде висока оценка за работата на центъра и съобщи, че общината ще подаде документи за финансиране на дейността му и през следващите три години по ОП „Добро управление“.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име