Новият център за лъчетерапия в Шумен. Снимка Валентина Минчева

С 230 гласа „за“, 13 „против“ и 19 „въздържал се“ делегатите на 69-я извънреден събор на Българския лекарски съюз (БЛС) дадоха мандат за подписване на анекса към Националния рамков договор за 2018 г.  На събота Шуменска област беше представена от д-р Атанас Атанасов – член на управителния съвет на БЛС, д-р Красимир Симеонов – председател на шуменската колегия, д-р Йорданка Маринова – председател на контролната комисия на колегията. Ето и по-важните решения на форума.

Възстановява се практиката НРД да е в сила от 1 януари, каквато беше практиката до 2013 г., а не от 1 април.

Отпада задължителната пререгистрация на лечебните заведения.  Категоричната забрана за сключване на нови дейности от стари договорни партньори е заменена с възможността това да става с разрешение на Надзорния съвет на НЗОК.  Същото важи и за възможността да се отчитат дейност от лекар на втори трудов договор.

Ако останат неизразходвани средства от бюджета на здравната каса, те ще се използват за разплащане на надлимитна дейност за минало време.  Досега не е разплатена надлимитна дейност на болниците в размер на 150 милиона лева.  Очаква се още над 50 милиона лева да бъдат спечелени от дела на болниците за надлимитна дейност. Парадоксът е, че болниците не могат да си получат парите от здравната каса, защото не могат да й запорират сметките… НЗОК е монополист, държава в държавата! Например, Онкоцентърът в Шумен осъди здравната каса за неизплатени 200 000 лв. за проведено лечение на пациенти в периода март 2015 – февруари 2016 г.

Цените на клиничните пътеки се запазват почти същите, като на места има увеличение от 5%.  Няма да има прехвърляне на средства от перо в перо, но ще има намаление на някои цени в гастроентереологията и в неврологията.  Същите средства обаче ще се използват за увеличение на други цени в същите специалности, там където досега не са добре остойностени тежки заболявания като хеморагичния инсулт в неврологията. Той е недостатъчно финансиран за сметка на лечение на заболявания свързани с коренчева болка, където има голям преразход.

Цените на двете клинични пътеки за лъчелечение ще бъдат намалени.  Идеята е да се заплаща всяка процедура, а не цялата клинична пътека, тъй като са установени нарушения в някои онкоболници в Северозападна България – заплащане на цялата клинична пътека, от която половината процедури са неизвършени  процедури. Това е големият компромис, който БЛС трябва да направи при договарянето на анекса. В момента най-скъпата процедура в България при труднодостъпни тумори струва 5400 лв. Аналогично лечение в Турция например струва 20 000 щатски долара.

Сега здравната каса предлага да плаща на бройка облъчване (процедура) и така цената ще намалее в зависимост от курса на лечение – от 3500 лв. на 3100 лв. за стандартни 20 облъчвания. Късите курсове ще струват средно около 800 лв. при 1700 лв. сега. Гилдията на лъчетерапевтите коментира, че тези цени не са обсъждани с тях и не покриват реалната стойност на високотехнологичното лъчение. Така три години след въвеждането на новата терапия, пациентите трябва да бъдат облъчвани отново като преди 40 години, освен ако болниците не искат да работят на загуба. А много от старите апарати са не само артортизирани, но и бракувани. С тях в Западна Европа облъчват животни…

Припомняме, че при кабинета „Борисов 2“ в оборудване за радиохирургия, линейни ускорители и строителство на помещения бяха вложени близо 200 милиона евросредства.  Отделно от това има и множество инвестиции в частни болници. Така България преодоля пропастта в лечението, заради която на гражданите се налагаше да пътуват в чужбина, защото лъчетерапията в България беше изостанала до нивото на 80-те години на миналия век.

Ощетен ще бъде Комплексният онкологичен център в Шумен – общинско дружество, който има нов център за лъчетерапия. Да се надяваме, че д-р Румен Генов – депутат от ГЕРБ и кадър на КОЦ-Шумен, ще лобира за лъчетерапевтите. Трябва ли да напомняме, че всяка година 18 000 българи умират от рак и разчитат на новите технологии за лечение?

Д-р Габровски, началник на отделението за лъчетерапия

Едни от най-скъпите лекарства са в медицинската онкология – химиотерапията. Здравната каса обяви, че ще сложи лимит на лекарствата през 2019 г., които се изплащат частично или изцяло от нейния бюджет. Надзорният съвет на НЗОК ще гласува във вторник промени в наредбата за лекарствата, които заплаща. Практическият ефект от тези промени ще бъде пълно блокиране на достъпа до нови лекарства. Иновативните технологии в медицината ще станат недостъпни.

През 2019 г. с 10 процента скачат направленията на джипитата с цел по-голям достъп на пациентите, но специалисти. Всички административни услуги при семейния лекар вече ще се плащат – медицинското свидетелство за брак, за постъпване на работа, бележките за имунизации, които родителите представят за получаване на детски добавки и социални помощи. Д-р Иван Маджаров – председател на БЛС се аргументира: „Условието да получиш социална помощ е да си ходил на профилактика и да си водил детето си на имунизации. Българският лекар не е задължен да извършва административни услуги на гражданите. Ние изпълняваме лечебна дейност, а не административна“.

Видеонаблюдението, което и сега съществува, остава. Пациентът се наблюдава само до вратата на ангиозалата, не се наблюдава вътре какво се случва. Задължение на лечебното заведение е да  пази записите 30 дни. Новият момент е, че записите вече ще се предоставят на контролните органи. Ще бъде прецизиран текста, който касае налагането на санкции за болници, които отказват да допускат контролни органи.

През тази седмица управителният съвет на БЛС продължава преговорите по спорните цени и обеми по анекса към НРД 2018.  Съборът излъчи десет члена на БЛС, които ще подпишат анекса с НЗОК, а министър Кирил Ананиев ще го ратифицира.

Само че управленската каша в здравеопазването ще продължи, независимо допълнителните 500 000 лв. за здравеопазване през новата година. А и да не забравяме, че бонусите на държавата са за държавните болници. За общинските няма целеви средства. Сякаш в тях не се лекуват нейни поданици! Вече 20 години не са остойностени цените на медицинските услуги у нас. Лекарският съюз свърши и тази работа – остойности медицинските дейности по медицински стандарти, но цените трябва да се синхронизират с един от двата здравно-осигурителни модела, предложени от министър Ананиев. Някой знае ли кой модел ще бъде внедрен през 2019 г.?

До края на правителството „Борисов 3“ ще остане монополът на НЗОК, няма да стартират диагностично свързаните групи на мястото на клиничните пътеки, цялата система ще буксува нереформирана, а медици и пациенти ще са все така недоволни. И най-фаталното е, че здравната каса не предвижда и през 2019 г. финансиране на профилактичните отделения в специализираните болници по онкология, лимфните масажи на онкоболните след оперативни интервенции. А профилактиката е най-евтината медицина. Ранна диагностика на населението ще ни избави от патологиите, лекувани със скъпа терапия. Лечението на термално болни в последен стадий струват много скъпо на здравеопазването. Профилактиката на населението не е в интерес на фармацевтичните компании с милиарди долари печалба. Те разчитат на нашия лекарствен пазар, на който си доплащаме по 4 милиарда лева всяка година – колкото е бюджетът на НЗОК.  Олигарсите финансират скъпите вериги на болници и аптеки. Те са преразпределили цялата здравна карта на България. За нас остават дарителските кампании в помощ на деца и възрастни, които нямат пари за лечение и всеки ден ни молят за един дарителски SMS или левче по банкова сметка.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име