Цвете за Валентин Кулев от Снежа Добрева

Преситени от коледните трапези, шуменци се срещнаха в галерия „Елена Карамихайлова“, за да си припомнят духовните измерения на рождественските празници.  „Изложба за приятели“ беше озаглавил Валентин Кулев експозицията си, която представи снощи.  Авторът е художник-график, но също – иконописец. А както казва той, „не всеки иконописец е художник и не от всеки художник става иконописец“.

Може би тази внезапна изложба на Валентин Кулев е лична провокация –  необходимост за равносметка в края на годината. А и към нас, за да ни отвори очите за най-важните неща в живота. Студът не спря истинските ценители, които сигурно щяха да дойдат и в дълбоки преспи. А те бяха повече от петдесет – художници, преподаватели от Шуменския университет, общественици, семейни приятели. Прииждаха от близо и далеч дори след официалното откриване. Стари приятели го изненадаха с цвете и си припомниха творчески моменти от 80-те на миналия век, когато национални събития са събирали хората на изкуството на паметни места.

Опитахме се да пресметнем броя на изложбите му.  Тази е 33-тата негова самостоятелна изложба, последна за 2018 г.  На 17 април догодина Валентин Кулев ще навърши 70 години.  Може би тогава ще върне лентата назад и ще пресметне по-точно изявите си.  Над 30 са участията му в национални изложби.  Негови картини са показвани в колективни експозиции на българи в Канада, Китай, Мексико, Италия, Чехия, Португалия, Египет, Македония..… Но може ли да забрави първото си участие в изложба в галерията на „Раковска“ в столицата през 1983 г.!  След това представя платната си си в Шумен, Варна, Смядово и др., когато започват честванията „1300 години България“.  Стенописът с конника на Валентин Кулев става популярен в целия регион, но никой не посочил тогава автора.  Художникът го направил дарение за Върбица и така сложил началото на стенописите в творчеството си.

Валентин Кулев е роден в Добрич, като уточнява: „Шуменец съм, но сърцето ми е във Върбица.  Където и да ходя, във Върбица се връщам.  Затова съм подарявал много от работите си на този град.  Той носи атмосферата на възрожденските градове като Котел и Трявна, дава ми сила…“

Завършил е специалността „Стенопис“ в Художествената академия „Н. Павлович“ в София, където е студент в класа на проф. Мито Гановски.  По-късно получава магистърска степен по теология в ШУ „Епископ Константин Преславски“.

Графика Валентин Кулев

По разпределение започнал работа като художник в читалището във Върбица. Рисувал е на свободна практика. Бил е учител в СУ „Сава Доброплодни“. От 2001 до 2017 година е доцент в Педагогическия факултет на университета, където е преподавал стенопис, иконопис, живопис, проблеми на художествената рисунка, църковна утвар и др.

Много са историческите теми в неговите творби. По този повод казва: „Моето дълбоко убеждение е, че когато рисуваме исторически личности, които никой не е виждал /ханове, царе и др./, не трябва да създаваме индивидуално изражение. Историческите образи трябва да са монументализирани, обобщаващи. На това съм учил студентите си, на това са ме учили мен…“

Отиващата си 2018 година за него е добра. Организира пленер във Велики Преслав, изложба, посветена на 90-тата годишнина от рождението на арменския художник Минас Аветисян в комплекс „Авшарян“, изложба във Върбица, на чийто град е почетен гражданин и родословно свързан с майка му. Идеята за последната му зимна експозиция се ражда спонтанно. На 20 декември Валентин Кулев пиел кафе с галериста Диян Евтимов, когато я споделил.. И ето че на 27 декември „изложбата за приятели“ е факт.

Валентин Кулев, Диян Евтимов и проф. Сава Сивриев

При откриването Диян Евтимов насочи публиката към творбите на художника, които показват не само графиките му, но надникват в творческото ателие на графика – издават тайни от занаята.  Някои от творбите му са в рамки, други са взети от скицници, но всички са без заглавие.  С едно изключение – графиката „Екзистенциум“. С образи като Христос, Дева Мария и други светци Валентин Кулев прави препратка към християнския ни празник Рождество Христово.  Има графики с исторически събития.  Диян Евтимов определи стила му на метална плоча като „експресивен“, където превръща образите в релеф на „акварелни петна“, характерни за всичките му работи. Тъкмо това усещане за материя е впечатляващо в творби на графика.

Графика Валентин Кулев

Валентин Кулев се обърна към гостите си: „Честито Рождество, скъпи приятели! Много се радвам, че сте тука, защото виждам приятелски лица. От 2011 година до 2019 година планувах девет изложби. През годините та досега те бяха със заглавия: „Избиване на бездомните кучета“, „In Memoriam“,  „Циганско лято“, „Портрети“, „Въгленчета“, „Ретроспективна графика“, „Музикална фикция“, „Изложба за приятели“. Как ще назова деветата догодина – не знам. Искам да подчертая, че за всичките не съм получавал средства от общинския фонд „Култура“. И още: не ползвам фейсбук! Но приятели имат и прочели там коментар за изложбата за Минас Аветисян. Пишело: „Ако някой иска да почете художник, не може ли да му сложи цвете на гроба, а трябва да прави изложба?“ Може би дразня някого. Но докато съм жив, ще ви дразня с моето творчество! Благодаря на всички, които са тук!“

А от публиката се чу: „И продължавай да ни дразниш! Ние ще си останем приятели на твоето изкуство…“

Дъщерята на художника – Валентина Кулева /вдясно/ беше сред домакините на изложбата за приятели

На чаша вино празничното настроение продължи. В края на 2018-та година шуменската галерия „Елена Карамихайлова“ даде знак, че изкуството държи духа жив. Присъствието на публиката е жест на признателност към един творец, който осмисля всеки ден от календара с нов щрих. И мечтае с палитра. Така прави творческата си и личната си биография.

А Валентин Кулев е мъж с биография. С гордост казва, че има три деца, четири внука и една котка.  Дъщеря му Йолина е художник в Тренто, Италия.  Синът му Калин Кулев беше европейски, балкански и национален шампион по мотоциклетизъм в периода 2001-2014 г.  Дъщеря му Валентина е студентка в трети курс българска филология в шуменския университет и беше една от домакините, които ни посрещнаха на входа с изненада – плик с рисунка на баща й.  Отнесохме по една малка графика за спомен и за настроение преди новогодишната нощ!

Графика в плик получи всеки посетител на изложбата. Снимки Валентина Минчева

През 2019-та ще очакваме юбилейната изложба на шуменския график. Мисията на Валентин Кулев продължава и като иконописец, защото светците, които е изобразил ни гледат от стените на църкви, от стволове на дървета и скали на Шуменското плато. Любопитни сме и за следващата творческа изненада.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име