Очакват се значително по-високи сметки за ток през януари, предупредиха в началото на годината и от трите ЕРП-та.  Енергийните дружества, както всяка година, отчетоха по-високо потребление през отчетния месец декември и около новогодишните празници и така предварително подгряха абонатите си за сюрприза със сметките. Според Енерго-про, консумацията на ток в Североизточна България се е увеличила с над 9 % по празниците.

Този месец можем да очакваме средно от 15 % до 20 % по-високи сметки за отопление, заяви вчера по Нова тв енергийният експерт Атанас Тасев. Според обясненията му, увеличението е очаквано всяка година и е свързано с по-голямото количество енергия, която се потребява в този период.

Шуменци обаче масово се оплакват, че сметките им през януари са не с 20 %, а двойно, дори и тройно по-високи в сравнение с предходния месец.  В социалните мрежи гражданите масово дават примери за надути сметки и изчисляват, че разходите им са поне с 50 лв. повече от декемврийския отчет.

Най-масовото увеличение обаче е в размер на около 100 лв. – от 70-80 лв. на 180-200 лв., дават примери шуменци. „С една и съща консумация – един климатик, бойлер, хладилник и два телевизора, сметката ми скочи от 130 на 230 лв.“, посочва жител на града. Много хора имат и сметки по 300 лв. и по-големи за януари. Дори тези, които се отопляват на твърдо гориво, се оплакват от двойни сметки за ток.

Всяка година през януари ни дерат по този начин, а след това през лятото пак увеличават тока, възмущават се гражданите в социалните мрежи. „Те затова започнаха да тръбят по медиите за повишена консумация, за да ни оберат спокойно, но забравиха 2013 година!“, недоволстват шуменци по адрес на енергийните дружества.

А отсега нататък започват да излизат и новите по-високи сметки за вода, за данъци и застраховки, които бяха гласувани миналата година, но влизат в сила от 1 януари…

Коментари

коментар

1 Коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име