Веска Райчева, старша акушерка в шуменската болница

В очакване на Бабинден медици и социолози алармират за проблемите на майчиното и детското здравеопазване, за демографската криза и недостига на специалисти в болниците.  А те са в основата на националната ни политика, свързана с бъдещето на младите семейства.  Много са благодарните родители, които на 21 януари ще поздравят лекарите и акушерките, помогнали за щастливото събитие в рода им. Професионалният празник и народната традиция ще се обединят в признателност към хората, които всеки ден се борят за два живота – на майката и новороденото. Денят на родилната помощ е български празник, единствен в света, който у нас се чества от 1951 г. С каква равносметка ще го посрещнем в областта?

В шуменската многопрофилна болница е единственото акушеро-гинекологично отделение с три сектора: родилен, гинекологичен и патологична бременност. Преди десетина година бяха закрити родилните отделения в общинските болници на Нави пазар и Велики Преслав.  По данни на д-р Ивайло Балабанов – началник на АГ-отделението, през 2018 г. са родени 1046 деца, а през 2017-та – 1105.  Както винаги, момичетата са повече. През последните пет години около 35 процента от родилките раждат със секцио.  Недоносените бебета са намалели от 101 на 82, пропорционално свързано с по-ниската раждаемост. Общият персонал на АГ-отделението в Шумен е 58 души за трите сектора: 13 лекари, 25 акушерки, 10 санитарки.  В колектива са трима млади лекари, бъдещи акушер-гинеколози, двама от които ще защитят специалността си тази година.

Д-р Ивайло Балабанов

Д-р Балабанов вече 25 години е в професията, а ат 2014 г. е началник на отделението. Знае всички предизвикателства на занаята си и на времето, в което е ръководител. Затова казва: „Дано тримата колеги-специализанти да останат в шуменската болница, защото 70 % от лекарите с АГ-специалност са на възраст над 50 години, останалите са работещи пенсионери. Предстои пенсионирането на акушерки и надеждата ни е, че техните места ще заемат  дипломирани студентки от медицинския колеж, чийто първи випуск ще е тази година“.

Д-р Лиляна Куздова – началник на неонатологичното отделение,  каза: „Ние сме добре оборудвани с медицинска техника. Разполагаме с най-съвременната апаратна вентилация, ЕКГ-апарат и др.  Периодично подновяваме отделение със спално бельо, което подлежи на специална стерилизация. В ход е купуването на комплекти – чаршафчета и пликове за одеала. Имаме нови теглилки. През последните години получихме дарения“. Екипът, който спасява новородените в много тежко състояние, се състои от 5 лекари, 14 медицински сестри, 1 акушерка.

Д-р Куздова коментира причините за недоносените бебета: „Една част от майките не посещават женска консултация, не следят бременността си, по време на която често имат заболявания. Друг фактор е късната бременност на жените. Патологията е голяма. Високорискови са ражданията след забременяване по метода ин витро. При повечето случаи има проблеми. Не можем да отминем и факта, че често деца раждат деца. Неграмотността, ниската здравна култура сред ромското население са причина при нас да идват родилки на възраст 15-16 години. Преди години имахме 12-годишна родилка. Трябва повече работа на институциите с определени социални групи от населението“.

Д-р Лиляна Куздова

Въпреки обществената подкрепа, която неонатолозите получават за своята работа, в България все още няма национална програма за превенция на недоносените деца, а те са 10 % от всички бебета!

Всяка година фирми, частни лица, граждански сдружения правят дарения за АГ-отделението в Шумен. Скоро община Смядово ще дари четири монитора за родилното отделение на стойност 6000 лв. Те са вече поръчани,  научихме от Иванка Петрова – кмет на общината.

Грипната епидемия възпрепятства масовите чествания на Бабинден в лечебните заведения. Студентите в шуменския филиал на Медицинския университет ще спазят традицията и ще проведат тържеството си. Там ще се извърши ритуалното измиване на ръцете на акушерката. Празникът ще се проведе за четвърти път след възстановяване на Медицинския колеж в Шумен. Сред АГ-специалистите ще бъде и проф. Явор Корновски, ръководител на катедра „Здравни грижи“ в шуменския филиал на Медицинския университет-Варна. Но докато официалните гости благословят професията на акушерката, нека си припомним нейната реализация към днешен ден.

В България са необходими 4000 акушерки

През 2017 г. акушерките в България са били 3154, а днес те са 3207, по данни на Националния статистически институт. От тях, обаче, 80 % са в пенсионна възраст, като има акушерки на възраст над 70 години! Миналата година 78-годишна акушерка работеше в Стара Загора. Поради ниските възнаграждения много акушерки работят на 2-3 места.  Не случайно вече се казва, че професията акушерка е изчезващ вид.

Според стандартите на Световната здравна организация са нужни 740 сестри и акушерки на 100 000 души население, а у нас те са 485 на 100 000 души.  По данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/, на българското здравеопазване в момента му трябват 4000 акушерки и 30 000 медицински сестри.

От Алианса на българските акушерки припомнят, че до 1990 г. в страната са функционирали женски консултации за проследяване на бременността, оказване на психологическа подкрепа и профилактика. Хора без медицинско образование сега откриват „Училища за родители“ и младите хора им се доверяват. Тази опасност няма да съществува, ако се открият самостоятелни акушерски практики. Ако се даде възможност на акушерките да разкрият самостоятелни практики и трудът им се оцени по достойнство дефицитът на тези кадри бързо ще се стопи. Искане в тази насока е правото за сключване на договор с Националната здравноосигурителна каса за изграждане на акушеро-консултативни центрове с право за проследяване на нормално протичаща бременност, грижа за новороденото и насочване към специалист при патология.

Преди година се проведе национален форум на тема: „Акушерката – подценената професия“. От БАПЗГ тогава заявиха: „Предизвикателствата в професията са свързани с неравнопоставеност заради различния статут на собственост на болниците, работата на повече от едно място, вменяването на несвойствени задължения, нарушения баланс на труд и почивка, емоционалното изтощение, липсата на кадрова политика, невъзможността за допълнително обучение за усъвършенстване заради заетост, липсата на законов регламент по професионалното направление, неуважението на професията и недостатъчната политическа ангажираност“. На правителството беше връчена декларация от съсловните организации, с която акушерките и медицинските сестри настояват за месечно възнаграждение от три минимални работни заплати.

Тогава Милка Василева – председател на БАПЗГ, заяви:  „В нашата държава акушерки се обучават в седем медицински университета и след това законово им се отменя правото да прилагат знанията си на всички нива. Държава, която регламентира заплащане на прага на социалния минимум на своите медицински специалисти, ви гони от пределите на страната. Заедно ще продължим борбата за по-добър социален статус на професията. Ние познаваме европейските стандарти по акушерство и гинекология, подготвени сме и имаме достатъчно експертиза, за да бъдем полезни“.

Това становище беше изразено и на националния форум по здравни грижи, проведен в Шумен на 20 октомври 2018 г. В присъствието на 500 членове на БАПЗГ бяха коментирани данни за професионалната реализация на нашите акушерки. Много студентки – бъдещи акушерки, подписват още във втори курс договор за работа в чужбина. Средното възнаграждение на акушерка след четири години обучение /бакалавър/ у нас е 650 лв., в Англия – 1500 лири. Нощното дежурство на акушерка /медицинската сестра/ трябва да е 17, 25 лева за времето от 22 до 6 ч. По колективен трудов договор сега то е 1 лев, а в болниците, където няма такъв, той се заплаща по 25 стотинки!

Мария, Джамиле и Абиле тази година ще се дипломират като акушерки

20 000 вече са напуснали страната

През последните години над 15 000 медицински сестри и акушерки са сменили професията си, а за целия преход 20 000 са напуснали страната. Неудовлетворени от възнагражденията си, съсловните организации последователно изпращат исканията си до правителството. През януари миналата година ръководството на БАПЗГ се срещна със здравния министър Кирил Ананиев и му даде 100 дни, за да се предприемат адекватни мерки за финансово стимулиране на сестрите и акушерките у нас. Работна среща се проведе и през март. На 9 ноември 2018 г. беше подписан Колективният трудов договор в сектор „Здравеопазване“ за 2019 г.  Според него стартовите заплати на лекарите без специалност трябва да се увеличат от 850 лв. на 1100 лв. Възнагражденията на сестрите и акушерите от общинските и областните болници – от 700 на 900 лв. В университетските болници медицинските сестри и специалистите по здравни грижи да получават по минимум 950 лв. За лекарите без специалност в тях минималното възнаграждение да бъде 1200 лв. Отрасловото споразумение е за всички лечебни заведения; за второстепенни разпоредители с бюджетни средства към министъра на здравеопазването; за структурите по училищно и детско здравеопазване, както и за здравните кабинети в специализираните институции за предоставяне на социални услуги за деца и възрастни.

Колективният трудов договор в МБАЛ-Шумен не е актуализиран и синдикалните организации очакват разговор по темата с изпълнителния директор. Знаем дежурният отговор: „КТД за страната не е задължителен, а препоръчителен“. Тогава защо се подписва?

На 18 декември 2018 г. стана ясно, че остава непроменена цената на нощния труд – голямо разочарование за медицинския персонал в болниците. Предложението беше нощният труд за час да се увеличи от 25 стотинки на 2,55 лв., а през 2020 г. да стане 2,80 лв. На заседанието на Тристранния съвет социалният министър Бисер Петков обеща в началото на тази година проблемът да се реши. Досега няма никакъв резултат. По този повод акушерка коментира: „Представяте ли си как за час нощен труд, оценен на 25 стотинки, аз поемам отговорност за раждането на бебето и живота на родилката!…“

Преди дни д-р Дечо Дечев – шеф на НЗОК, заяви: „В медицината не се плаща за чувства, а за резултат!“ Какъв по-щастлив резултат от труда на акушерките и лекарите-гинеколози в родилните отделения от този – новородените бебета! Осигурете им парите – чувствата са от нас! Кадровата криза в здравеопазването е факт и финансовата неудовлетвореност е причина младите да емигрират или да сменят професията си. Докато болниците са търговски дружества и гонят печалба, лекари, акушерки, медицински сестри ще дотират със труда си лечебните заведения, за да не фалират.

Прф. Явор Корновски и тази година ще празнува Бабинден със студентите от Медицинския колеж в Шумен

И когато на Бабинден представителните лица – депутати, областни управители, министерски чиновници и др., отидат да честитят празника на лекарите и акушерките в родилните отделения, първо да се сетят какво са им обещали през своя мандат. Защото и те са били бебета, проплакали в акушерски ръце!  Вече 20 години управляващите бабуват на здравната реформа, но нищо читаво от нея не излезе. Бизнес интересите провалиха здравното осигуряване и оставиха недоверието на гражданите към системата, която трябва да им гарантира качествено лечение и медицински грижи. Дано на този светъл празник политиците си спазят обещанията в името на новия живот…

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име