БСП и ГЕРБ към момента са изравнени в големите градове, но на национално ниво левицата вече има превес и изпреварва управляващите по доверие – това показва последното проучване на агенция Медиана, оповестено вчера.  Данните са от проучване на общественото мнение, проведено между 26 януари и 1 февруари с 810 човека.  От агенцията изрично подчертават, че изследването е преди избухването на скандала „Ало, Банов съм“ и не е обхванало последната промяна на настроенията.

Резултатите показват, че БСП е застигнала ГЕРБ и двете партии са с почти напълно изравнен електорален потенциал в градовете – 25.5% към 25.8%.  Това означава, че на национално ниво основната опозиционна партия изпреварва ГЕРБ с около 1.5%, тъй като в селата ресурсът на ДПС и БСП е по-висок, заявиха социолозите от „Медиана“.

На въпроса „Ако парламентарните избори бяха сега за кого бихте гласували“ разпределението на партиите сред гласоподавателите в градовете е следното /в проценти/: ГЕРБ – 25.8, БСП – 25.5, ДПС – 3.8, Обединени патриоти – 8.2, Воля – 2.5, АБВ – 2.3, Реформаторски блок – 2.3, Демократична България 2.2, СДС – 1.2, Движение 21 – 1, Възраждане – 0.9.  За друга партия декларират, че биха дали гласа си 1.6 от респондентите, а 22.7 заявяват, че няма да гласуват.

Графика bTV

БСП увеличава подкрепата си с 6 % в сравнение с последните месеци на 2018 г., отчитат социолозите.  На национално ниво БСП изпреварва ГЕРБ с 1.2%, а ДПС събира цели 9.5%. Също и Обединени патриоти събират повече подкрепа – 7.1%.  Под 2% падат всички партии от десния сектор, както и „Воля“ и АБВ.

Ако парламентарните избори бяха сега, за БСП биха гласували 24,8%, а за ГЕРБ – 23,6%, показват данните на национално ниво. ДПС получава 9,5 на сто, за Обединените патриоти ще гласуват 7,1 %, за Реформаторския блок – 1,9% , за Воля, Демократична България и АБВ – по 1,8 % .

Според проучването може да се очаква сравнително висока активност на европейските избори – 40% декларират категорично, че ще гласуват на предстоящите европейски избори. Характерното е, че готовност за гласуване имат сред електората на ГЕРБ, БСП и ДПС, а симпатизантите на останалите партии са много слабо мотивирани да гласуват. Категорично отказват да гласуват 12.8%.

Очевидно е, че тези избори ще бъдат натоварени със символно значение от вътрешнополитически характер – „да накажем ГЕРБ!“ срещу „да запазим управлението и да не допуснем комунистите на власт!“, коментират социолозите. Те прогнозират, че резултатът ще зависи от възможността на ГЕРБ и БСП да привлекат избиратели извън тясно партийните си редици.

Към момента сред жителите на градовете преобладават желанията ГЕРБ да довърши управленския си мандат (43% срещу 28 % за предсрочни избори). За шест месеца желаещите предсрочни избори не са се увеличили, а желаещите ГЕРБ да довърши мандата са намалели с 3%. В момента без мнение са 29%.

Жителите на градовете дават средна оценка на работата на правителството 3.40 по шестобалната система. Единствената област, в която доминират позитивните оценки, е благоустройството, като гражданите отчитат и намаляването на безработицата. Във всички останали обществени сфери оценките са силно критични – „Влошаване“. Особено негативни са оценките по отношение на престъпността, здравеопазването, корупцията и материалното положение на хората и особено на пенсионерите.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име