Комисар Тодор Енчев представя данни за разследването срещу корупцията в Шумен. Снимка Радиан.бг

През 2018 г. шуменската полиция е работила по 18 преписки за корупция, като за 14 от тях вече има събрани достатъчно доказателства и документите са подадени в прокуратурата. Това съобщи комисар Тодор Енчев, зам. директор на ОДМВР – Шумен, на заседание на областния съвет за противодействие на корупцията.

Основното корупционно престъпление е подкуп. За такива деяния са образувани три досъдебни производства, които са свързани с предлагане на подкуп на длъжностни лица. Става въпрос основно за подкуп, предлаган на служители на Пътна полиция, заяви комисар Енчев.

За престъпления по служба, при които са настъпили значителни вредни последици, са образувани 7 досъдебни производства. При тези случаи става въпрос основно за документни престъпления, уточни зам. директорът на ОДМВР. Три от престъпленията са свързани със служители на общинските администрации в региона, които са съставили неверни документи. Други две документни престъпления са в сферата на здравеопазването.

Полицията е разследвала 5 случая на безстопанственост, както и 3 престъпления на длъжностни лица, обвинени в присвояване. По два от случаите на присвояване вече има повдигнати обвинения.

Корупционните престъпления са сложни и по тях се работи дълго време, коментира комисар Тодор Енчев. Той обясни, че броят в държавните и общинските администрации се запазва относително стабилен. Разкритите нарушения са основно в областта на земеделието и обществените услуги, все още е малък делът на разкритите корупционни престъпления по обществените поръчки, коментира комисар Енчев.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име