Кольо Михайлов - Карагеоргиев

Преди дни по телефона ми се обади Кольо Михайлов, с когото сме приятели отдавна.

-Знаеш ли, попаднах на един сайт, където мога да събера всичките си съчинения на едно място. Пише се izdavam.com – направо започна Кольо. Ще запитате кой е Кольо Михайлов. За това, че сме приятели от детските си години вече споменах. След детството за известно време пътищата ни се разделиха, за да се съберат отново през 1975 година. Кольо току-що завършваше учението си във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (днешния НАТФИЗ) в класа на проф. Боян Дановски.

Като актьор Кольо Михайлов работи, до пенсионирането си преди няколко години, в различни театри, но най-дълго в ДКТ „Васил Друмев“ в Шумен. Освен като актьор се занимаваше и с режисьорска дейност, като на сцена постави десетина пиеси и още толкова шоу спектакли по негови и чужди текстове.

Кольо Михайлов е познат на мнозина и като автор на девет книги с проза, поезия и драматургия с писателския си псевдоним Кольо Карагеоргиев. Под това име са номинирани и награждавани негови драматургични произведения.

Наред с литературните си занимания Кольо Михайлов измисли и нов шах, при който възможността за предвиждане на ходовете е много по-трудна и заучените стратегии отпадат. По правилата на този нов шах беше игран и един турнир между шахматисти от Шумен и Силистра, но както по-късно Кольо самокритично ми заяви: „Не бях достатъчно последователен, за да продължа да работя в тази насока.“ Мнозина шуменци познават Кольо Михайлов и като много добър илюзионист, чиито фокуси оставаха неразгадани след неговите изпълнения на сцената.

От четири години Кольо живее в София, където известно време се занимава с преподаване на актьорско майсторство в школите на МОНТФИЗ. Както сам казва: „Реших да осмисля донякъде живота си, като издам някои от предишните си книги, заедно с новите си в едно общо пространство, за да бъдат по-лесно откриваеми.“ Тази възможност му даде сайтът izdavam.com. Освен това е създал във Facebook страницата BOOKS and BOOKS, в която е публикувал откъси от новите си книги: „Павел и актьорите“ – роман; „Разкази“; „Малки парчета живот“ – роман и „Алиса в страната на несбъднатите мечти“ – роман-приказка.

 

Всеки, който обича писаното слово от съвременни български автори, какъвто е и Кольо Карагеоргиев, може да посети сайта izdavam.com и страницата във Facebook BOOKS and BOOKS и да коментира прочетеното там.

Оставям удоволствието за Вас!

Йордан Йорданов

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име