Държавата ще осигури близо 30 милиона лева допълнително за общинските и областните болници.  Това съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, минути след като в МС приключи среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и представители на организациите на лечебните заведения.

С отпуснатите допълнително средства ще бъдат увеличени сумите за персонала в лечебните заведения. Разходите за работещите в общинските болниците ще бъдат увеличени между 25 % и 40 %, а за областните болници увеличението е около 10 %. Предвиждат се допълнителни средства и за спешната и неотложна помощ в общинските лечебни заведения.

Общото увеличение за областните и общинските болници в сравнение с миналата година е 66 милиона лева, от които 28 милиона лева ще бъдат за общинските болници и 38 милиона лева за областните болници, съобщи Кирил Ананиев.

Председателят на Сдружението на общинските болници Неделчо Тотев изказа своята удовлетвореност от срещата. Според него, това е първата стъпка в правилна посока.

Междувременно д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, коментира пред БНР, че това е временно решение и не решава основния проблем на общинските болници. Според д-р Кацаров, закриването на общински болници става трайна тенденция и проблемът се нуждае от политическо решение.

„Част от общинските болници наистина са в много тежко състояние. В тежко състояние са предимно болниците, които са в по-малките общини, където населението намалява и където трудно се осигуряват специалисти“, зяави д-р Кацаров и посочи, че чрез медицинските стандарти и здравната карта администрацията силово е насочила финансовите средства предимно към големите градски болници. „Тук се завъртя един порочен кръг. От една страна населението мигрира към по-големите градове и това затруднява малките общини да намерят добри лекари, сестри и специалисти. От друга страна, намаляването на финансирането точно за този вид болници вторично намалява приходите им и води до нова миграция на специалисти към големите градове“, коментира д-р Кацаров. Затова според него е необходимо политическо решение за справяне с проблема, а не инцидентно отпускане на спасителни средства.  Д-р Кацаров даде за пример как Великобритания се е справила с подобен проблем – там отдалечените малки болници получават повече средства заради лошите пазарни условия, в които се намират.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име