Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи продължава да настоява за незабавна актуализация на заплатите в сектора. Това заявиха от асоциацията във връзка с вчерашните протести на лекари и медицински сестри с искане за по-високи заплати в общинските болници в страната.

Съсловната организация напомня, че още през януари е изпратила своята позиция за необходимостта да се актуализират работните заплати на професионалистите по здравни грижи в България, като се намерят нужните механизми и финансов ресурс. Документът беше изпратен до здравния министър, Националното сдружение на общините, синдикатите и Националната асоциация на работодателите в здравеопазването.

В позицията си БАПЗГ настояваше незабавно да бъдат актуализирани заплатите на професионалистите по здравни грижи, като се аргументира с факта, че в много от лечебните заведения заплатите са близки до минималната работна заплата, което не отговаря на висококвалифицирания, отговорен и рисков труд, който полагат медиците.

„С огромно търпение, усърдие и отговорност медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите, фелдшерите, медицинските и рентгеновите лаборанти продължават да изпълняват професионалните си задължения, но вече са обезсърчени, обезверени и уморени от чакане да получат заслуженото заплащане. За много лечебни заведения Колективният трудов договор – 2018 остана само на хартия. Затова БАПЗГ настоява да се потърсят възможности и механизми за дофинансиране на заплатите на професионалистите по здравни грижи”, се казва в документа на асоциацията. Съсловната организация припомня, че близо 20 години продължава реформата в здравеопазването, а заради ниското заплащане много специалисти заминаха да работят в чужбина или се отказаха от професиите си.

До този момент БАПЗГ е получила отговор само от НСОРБ в лицето на директора на Сдружението г-жа Силвия Георгиева, съобщиха от асоциацията. В писмото се изтъква че „финансирането на лечебните заведения попада в обхвата на държавната помощ, тъй като са търговски дружества, получават приходи от дейността си и извършват услуги, които не се заплащат само през клиничните пътеки“.

От вчерашната среща на премиера Бойко Борисов с представители на Сдружението на общинските болници стана ясно, че държавата ще потърси финансов ресурс, за да дотира общинските лечебни заведения.

БАПЗГ смята, че трябва да има устойчиви решения в дългосрочен план за достойно заплащане и стратегия за развитие на здравните грижи.  Асоциацията продължава да очаква отговорите на изброените по-горе институции за изпратената позиция за незабавна актуализация на заплатите на професионалистите по здравни грижи в цялата страна.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име