Боян Чуков на среща в Шумен. Снимка Валентина Минчева

Дипломатът е човек, който знае да мълчи на няколко езика. А Боян Чуков вероятно може да мълчи на повече, защото е бил не само дипломат, но и разузнавач. По образование е инженер със специалност „Радио и телевизия“, която завършва през 1978 г. По-късно се обучава в разузнавателните школи в София и Москва.  Експерт е по борбата с тероризма. Бил е на дипломатическа работа в Париж и Мадрид. В правителствата на Станишев и Орешарски е съветник по националната сигурност и външната политика. Работил е като журналист на свободна практика. Говори пет езика – руски, френски, английски, испански и гръцки.

Всяка информация на агентурата си има давност. Боян Чуков ни открехна част от задкулисието на международната политика, където е работил с различни мисии. Два часа не стигнаха на госта в Шумен, за да анализира интересното време, в което живеем. Отговори на всички въпроси след лекцията си за Европа и нейното бъдеще. Светът наистина е полудял, а истините не ни направиха големи оптимисти. Една максима казва: „В политиката всичко трябва да се приема сериозно, но нищо – трагично“.

Къде е солидарността в европейското семейство?

Можем ли да бъдем оптимисти за ЕС?  Боян Чуков потвърди, че интересът към изборите за европарламент е слаб навсякъде в Европа. През 2014 г. 61 % от населението на България и Румъния не са гласували на евроизборите, а в Словакия – 86 %.  И сега име евроскептици. По този повод гостът коментира: „Още при учредяването си ЕС е създаден така, че да следва определена политика. Европейската централна банка се ражда от Бундесбанк, но нейните решения не се гласуват от Европарламента, въпреки, че той определя икономиката на страните в ЕС. Даже Федералният резерв в САЩ периодично се отчита пред Сената. Държавата не трябва да се бърка в икономиката, а само да създава условията за нея. Когато влизахме в „европейското семейство“, ни обещаха солидарност. Сега отношението на средната заплата между България и Люксембург, най-бедната и най-богатата държава в ЕС е 1:9.  България предлага на чуждите инвеститори най-евтината работна ръка. Още в началото на промените преди 30 години стана ясно, че Германия няма да се съобразява с ЕС.  На 16 декември 1991 г. Евросъюзът взе решение да не се признават Хърватия и Словения, но след седем дни Германия ги призна.  Бях в Брюксел на работа, когато самолетът на Меркел се повреди. Пет часа евродепутатите ядоха и пиха, докато я чакаха, защото без нея не могат да започнат работа! За какво равенство говорим? Проектът на Макрон ощетява нашите превозвачи“.

„Нали знаете, че е абсолютна илюзия свободното движение на хора /работници/ в ЕС при условие, че отивайки в другата страна те ще получат пълния социален пакет като местните работници“. Този текст лекторът цитира от европейското законодателство, прието на 16 ноември 1954 г.! И обобщи: „Затова българските тираджии работят в Западна Европа без трудов договор“.

Корупцията в Евросъюза е регламентирана

Боян Чуков напомни за европейския мониторинг за корупция у нас. А корупцията в ЕС? Той допълни: „Тя е институционализирана. Там всичко е разписано предварително. Обвиненият в корупция Барозо – председател на ЕК, сега работи в транснационални компании. Законите се пишат от работни групи, в които най-мощно са представени транснационалните банки и траснационалните корпорации… САЩ от десетилетия диктува политиката в света. Новият президент Доналд Тръмп започна да възстановява промишлеността на САЩ. Някога тяхното производство беше изнесено в Китай заради евтината работна ръка, но американците пропуснаха да отбележат, че заедно с това в Китай се изнася научно-изследователската дейност. Затова днес като икономическа и военна мощ Китай може би е първа световна сила. В САЩ започнаха да се възстановяват щетите от корупцията. Неотдавна имаше одит на Пентагона, но така и не се разбра къде е изчезнал един трилион долара! При правителството на Обама имаше афера, свързана с трима от съветниците му, откраднали 3 милиарда долара, отпуснати за ветераните от войните. Всички формули за корупция Източна Европа научи от Западна Европа. Разликата е, че там всичко е регламентирано и в рамките на допустимото! При нас корупцията не е обуздана. До 1989 г. 80 милиона жители живееха под нивото на бедността в Европа. Осем години по-късно бедните са вече 168 милиона европейци.  Това стана за сметка на т. нар. средна класа. Аз не съм абсолютен оптимист, че ако се запази статуквото, ще има сериозни промени в ЕС. Доналд Тръмп изпрати в Брюксел своя секретар, за да създава последователи на американския президент. Много оптимистично е да се счита, че в ЕС всички са единни. При създаването на Евросъюза през 1953 г. основната идея е, че трябва да има конфронтация, а не разведряване между САЩ и СССР, защото само тогава ЕС може да върви към обединение. Има идея за единна армия на ЕС, а 40 % от мъжете в Германия заявяват, че искат да бъдат „домакини“. Знаете за популярните гейпаради, джендъри и т. н. Ако говорим за сериозна армия в Европа, това е армията на Турция. Почти 50 години ЕС имаше военно-промишлен комплекс, от който сега почти нищо не е останало.  Днес ЕС купува военното си оборудване от САЩ.  За трети път след Втората световна война Франция и Германия подписаха анекс към договора, в който се казва, че в двустранните отношения доминират отношенията между Германия и САЩ. Пацифистите, които протестираха срещу американските бази в Германия, сега искат оставането им, защото САЩ създава за немците работни места.  В България американските бази не създават работни места.  Дори минералната вода те си купуват от Румъния! Около тях има само един бизнес. Нали се сещате за кои девойки говоря? Затова на евроизборите проучете дали кандидатите ще поддържат статуквото или ще търсят промяна. Защото финансирането на България от еврофондовете си отива… Годишно ние внасяме 800 милиона лева,  досега сме получили повече. Но президентът Жельо Желев беше изчислил

цената на емигриралите млади българи

С тях сме инвестирали 30 милиарда евро в ЕС!  Преди 20 години един млад инженер на България е струвал 12 000 евро на нашите данъкоплатци, а млад лекар – 20 000 евро, който лекува чуждите граждани, които се връщат на работните си места. Специалистите със стаж и опит струват три пъти по-скъпо.  В момента ЕС няма ресурс да решава проблеми на членките си“.

Специално място в лекцията на Боян Чуков имаха британците. Той каза: „Освен че са много интелигентни, те са много хитри.  Брекзит беше първият сигнал, че нещо в ЕС не е наред.  Британците си мислеха, че много лесно ще надхитрят Китай и ще го използват като стратегически партньор, за да се възстановят бързо след Брекзит, но нещо се счупи… И сега се говори за „китайските комунисти“. Ето нещо интересно. На китайски език има йероглиф за думата комунизъм, измислен преди векове. Преводът му е: „единение на принцовете около владетеля на поднебесното“. По-простичко там го обясняват като „социализъм с китайска специфика“. По време на презентацията на книгата „Китайската мечта“ президентът Плевнелиев каза, че „китайската мечта е като българската“. Китайските гости възпитано се въздържаха от коментар. Трябва да уточним обаче, че ние разглеждане времето линейно. За китайците то е от три цикъла: хаос /при Мао Дзедун/, подобряване материалното положение на народа /при Дън Сяопин/, сбъдване на китайската мечта. Това е спирала на съчетаване на духовното с материалното.  Затова китайците изчакват развитието на политическата система в ЕС. Те не бързат, а наблюдават тази спирала на сбъдването в Европа“.

Шуменци задаваха въпроси и след срещата

С ръкопляскания шуменци благодариха на Боян Чуков за интересната лекция. Започнаха питанията.

Венецуела – битката за петрола

Относно ситуацията във Венецуела гостът припомни, че Уго Чавес купуваше огромни количества храна и я реализираше на безценица в страната си, но частните вериги я продаваха на спекулативни цени. Тогава президентът заповядва армията да разпределя продуктите. Боян Чуков продължи: „Русия инвестира във Венецуела 17 милиарда долара, а Китай – 62 милиарда долара. В момента, в който САЩ сложи ембарго на венецуелския нефт, тогава танкерите на „Роснефт“ ще товарят венецуелския нефт и ще го продава като руски. Абсолютно същото става с природния газ, който Великобритания купува от Ямал /арктическия полуостров близо до Европа – б. р./ в Русия и го продава като китайски газ. Американците се връщат към старата доктрина „Монро“. /На името на петия американски президент Джеймс Монро, известен с декларацията си през 1823 г., б. р./ Доктрината казва: „Не пипайте Южна Америка! Това е нашият заден двор“. Основният враг на САЩ в този район е Куба. В специалните служби и в армията на Венецуела има страшно много кубински съветници. Армията е прилично въоръжена, а какво ще се случи, зависи от това как кубинците ще си свършат в нея работата в нея. Президентът Мадуро е също интересна фигура. Предците му са от коренното население на Венецуела, но по линия на един от родителите му има еврейска нишка. Мадуро е работил като охранител и шофьор на автобус. Няма управленчески опит. Уго Чавес беше интелигентен. Не го казвам случайно. Срещу Доналд Тръмп играят глобалистите. Явно, че Мадуро е заел поста си с подкрепата на глобалистите.  Видно е, че Тръмп управлява САЩ като голяма корпорация.  Венецуелската армия лесно няма да се даде. Любопитното е, че през 2012 г. Уго Чавес я въоръжава, доставяйки преносими ракети и хеликоптери от Русия, защото счита, че страната му трябва да се готви за партизанска война. Т.е. която и армия да влезе във Венецуела, ще претърпи страшни загуби. Затова САЩ не искат да се наместват. Опитват се да купят генералитета. До идването на Уго Чавес генералите са били от буржоазията – европейски преселници. Той започва да издига местни хора във войската. Ситуацията е много сложна там…“

Относно българската делегация на молитвената закуска при Доналд Тръмп неотдавна Боян Чуков каза: „Не мислете, че демократите и републиканците залагат на едни и същи хора в Европа. Затова те поканиха депутати от ГЕРБ, ДПС, БСП… Големите империи са безмилостни. Използват политиците като инструмент“. Това анализаторът илюстрира, припомняйки избирането на Тодор Живков за лидер на БКП при идването на Хрушчов в България. По това време Живков бил председател на градската организация на БКП в София, която е един от двата канала за контакти с КПСС в Москва.

Боян Чуков сподели: „Аз работих дълги години в българското разузнаване преди 1989 г. и след това.  Претендирам да знам процеса на разсекретяване на архивите. Не е от интерес на страната ни да се разсекретява всичко. За английското разузнаване има официална комисия към парламента, която се занимава с т. нар. парламентарен контрол. Тя се състои от седем души, които лично британският премиер назначава и ги събира, когато той реши. След промените у нас унищожихме българската държавност. Никоя страна от бившия соцлагер не направи това. Единствено Вацлав Хавел, когато стана президент, разформира разузнаването и контраразузнаването на Чехия. Чехите скочиха срещу решението му и той ги възстановява. Тези структури са инструмент на тези, които са на власт. Още при социализма Чехословакия беше особена страна. За произхода на чехите има две версии. Едната е, че те са германци, които са претопени и са станали славяни. Другата е, че те са евреите на славянския свят. Чехия има изключително мощна индустрия. Всеки трети танк по време на Втората световна война е произведен в техните земи. Чехия винаги се е присъединявала към победителите и е излизала с най-малко щети. Тя има много добри кадри, защото германската индустрия направи там филиали. Словакия произвежда най-много автомобили на глава от населението“.

Брекзит – скритият замисъл на британците

Темата за Брекзит вълнуваше шуменци. Боян Чуков поясни: „Идеята на Лондон беше да възстанови присъствието си в т. нар. британска общност, чието население е по-голямо от това на ЕС. Още преди да стартират споразумението, англичаните започнаха да правят посолства в Канада, Австралия, Нова Зеландия. Заедно със САЩ тези държави създадоха организацията „Петте очи“. Това е радиотехническото разузнаване, което работи координирано и следи телекомуникациите в света. „HUAWEI“ направи 5G-система, която обаче тези пет държави не могат да разшифроват. Освен това, позициите на Великобритания в Близкия Изток са много по-сериозни отколкото на САЩ. Прословутата агенция Ал-Джазира е създадена от журналисти, които идват от BBC.  Общо взето, Ал-Джазира е вариант на BBC.  Може би BBC e на първо място в света по манипулиране на общественото мнение.  Но BBC чак сега започна да лъже.  По времето на „студената война“ BBC не лъжеше. Дезинформацията е три вида. Тя е черна, когато лъжата е чудовищна. Сивата дезинформация е, когато смесваш истина с лъжа.  Бялата дезинформация е на най-високо професионално ниво.  От 27 факта тенденциозно избираш 8, а останалите премълчаваш“.

С кого се заиграва Япония в политиката?

Дойде ред и за коментар на японското техническо чудо, когато японците започват да копират всичко най-добро по света. Боян Чуков каза: „Всеки японец, който пътува в чужбина, когато се върне, е длъжен да пише какво е видял. Когато японците пускат на пазара първите си големи мотоциклети „Ямаха“, на главата на мотора има винт. Питат ги за какво е този винт. Отговарят: „Не знаем, но така са направили мотора в BMW. Япония като индустрия беше необходима на САЩ, за да се противопостави на Русия и Китай. Япония достигна 80 % от вътрешния брутен продукт на САЩ. Но САЩ им затвориха банките за финансиране. Освен това Япония закри 54 атомни реактора и премина на природен газ. В тази връзка да поясня, че застрахователните компании приемат щети до 100 милиона долара. Над тази сума започва да плаща държавата. Ако държавата Япония не покрие щетите, щеше да стане много лошо… Сега Япония се опитва да се заиграва с Русия, защото се говори за обединение на Северна и Южна Корея“. А ние веднага се сещаме за историческото споразумение за търговия, което подписа Япония с ЕС.

Боян Чуков цитира граф Куденфофе-Калерги, австриец – основател на паневропейското движение. Баща му е бил дипломат, майка му – японка. През 1923 г. пише книгата „ПанЕвропа“ и първи формулира визията за политически, икономически и военно обединена Европа.  Три години по-късно става председател на Паневропейския съюз, учреден на конгрес във Виена. Автор е на засекретена монография от 50 страници, с която разполагат малко библиотеки в Европа. Още тогава граф Калерги пише, че бъдещето не е на белия човек в Европа, а на смесеното население. Емигрантите от Африка и Азия потвърждават днес това. Още тогава той е прогнозирал плана за геноцид на народите на Европа. Неговите идеи стават водещи за Европейския съюз.

Боян Чуков отговори на въпросите на млади и възрастни шуменци, свързани с влизането на България в еврозоната, приватизацията и инвестиционната политика у нас, геополитиката на Балканите. На възраст от 18 до 80 години, хората в публиката показаха политически интерес към събитията в Европа и света и заявиха желание за промяна.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име