Нов завой в решенията на управляващите за парите за болниците – спешно отпуснатите допълнителни средства ще се дават само за дейност, при това не на всички!  Допълнителните пари за лечебните заведения ще са за спешни случаи и за отдалечени райони, съобщи в. Сега, цитирайки председателката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.

Припомняме, че по нареждане на премиера Бойко Борисов правителството отпусна спешно пари за болниците след среща с представители на общинските лечебни заведения.  Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че на общинските лечебници се отпускат допълнително 18 милиона лева над планираното в бюджета и им обеща ръст на заплатите от 25 % до 40 %.  За областните болници също бяха обещани допълнителни средства – 12 милиона лева над бюджета, както и 10 % повишение на заплатите.

Оказа се обаче, че обещаното не е като даденото. „Допълнителните средства са описани в специална методика, по която се финансира дейността на областните и общинските болници за медицинска помощ на пациенти, постъпили в спешните приемни отделения“, уточни Даниела Дариткова пред БНР.  Тя поясни, че здравното министерство финансира болниците за дейност – за спешни пациенти, които не се  хоспитализират, за работата на ТЕЛК, за болниците в труднодостъпни райони.  По тази методика се финансират и центровете за спешно здраве, подчерта Дариткова.

Председателката на парламентарната здравна комисия заяви, че средствата няма да бъдат отпуснати на всички общински болници, а само на тези, които МЗ финансира за това, че се намират в отдалечени и труднодостъпни райони.

Списъкът се определя от сдружението на общините, заяви Даниела Дариткова и посочи, че отговорността за решението трябва да се поеме и от НСОРБ, което определя лечебните заведения в списъка на отдалечените райони и трябва да го актуализира тази година.  Болниците наистина трябва да бъдат подкрепени там, където тяхното съществуване е важно за достъпа на населението и те не могат да се издържат само от оборота на пациенти, заяви Дариткова.  В предишни години списъкът обхващаше почти всички общински болници, припомня Сега.

При това ново развитие, не е ясно как здравните заведения ще дадат обещания ръст в заплатите, при положение, че повечето болници имат големи дългове, а просрочените задължения на общинските лечебници са над 40 милиона лева, коментира изданието.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. ГЕРБ винаги е срещу общинските лечебни заведения. В Шумен закри белодробния и кожния диспансер. Пред фалит е МБАЛ-Преслав, а болница в Нови пазар е само от три отделения. Подигравка са 30 милиона лева за 30 областни и 120 общински болници. Целта е продажба на общинските болници и насочване на пациентите към частните болници в София, Варна и Пловдив. Старците ще измрат по пътя…

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име