С блокиращата си квота от 35 %, държавата в лицето на МРРБ блокира днешните решения на Асоциацията по ВиК в Шумен и опитите на местните кметове да намалят цената на водата.  Това се случва само два дни след посещението на Цветан Цветанов в Шумен, който обеща, че управляващите ще помагат за решаване на проблема с водата.  Или Цветанов е имал предвид нещо друго, а не поевтиняване на водата, или МРРБ не се съобразява с втория човек в управляващата партия, но днес министерството гласува против решенията на асоциацията по ВиК.

По най-важната точка – да се изпрати мотивирано предложение до КЕВР за намаляване на цената на водата, МРРБ задължи областния управител Стефан Желев като представител на държавата да гласува против и така блокира решението, въпреки че то е подкрепено от всички кметове на общини в региона. Мотивите на МРРБ са, че процедури за промяна на цената на водата се разкриват от КЕВР само когато има събития от извънреден характер. А случаят на ВиК – Шумен не е такъв, затова Асоциацията по ВиК няма правомощията да взема подобни решения, постанови МРРБ.

Кметът на Шумен Любомир Христов, който лично присъства на заседанието, заяви на тръгване, че ще продължи да настоява за връщане на миналогодишната цена на водата в Шумен.  След категоричната позиция на МРРБ обаче, което за втори път блокира опитите на местната власт за поевтиняване на водата, едва ли остават някакви възможности в тази посока.

Драстично неизпълнение на инвестициите, МРРБ отново е против

МРРБ блокира и доклада на временната комисия, която беше създадена по решение на шуменския общински съвет с цел да анализира как се изпълнява инвестиционната програма на ВиК – Шумен.  Комисията установи, че ВиК – Шумен вече три години НЕ изпълнява планираните инвестиции.

През 2016 г. вместо планираните 470 000 лв., ВиК-операторът е направил инвестиции за 157 000 лв., което е 66 % неизпълнение на инвестиционната програма.

През 2017 г. са планирани 535 000 лв, а реалните инвестиции са 314 000 лв. – това е 41 % неизпълнение на програмата.

През 2018 г. са били заложени 604 000 лв. инвестиции, а са реализирани 409 000 лв., което е 32 % неизпълнение.

Общата сума на неизпълнените инвестиции за трите години е над 727 000 лв.  В същото време тези инвестиции са заложени в цената на водата и са основен мотив за нейното драстично поскъпване през последните две години.

Въпреки безспорните данни в доклада, МРРБ отказа да го приеме и така на практика блокира и това решение на Асоциацията по ВиК.  Нещо повече – чрез становище до областния управител министерството дори отказа да бъде сезирано от Асоциацията за резултатите от доклада!  Въпреки това, областният управител Стефан Желев заяви, че ще изпрати доклада заедно с протокола от заседанието и становището на кметовете на 10-те общини в региона.

На практика след днешното заседание стана ясно, че и Асоциацията по ВиК, както и Общото събрание на ВиК нямат правомощия да вземат решения по някои от най-важните въпроси, засягащи жителите на региона, какъвто е цената на водата. Това обезсмисля съществуването на тези организации, освен ако целта не е те да бъдат само параван за решенията на държавата и да им придават по-демократичен вид.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име