Управителят на ВиК - Шумен в оставка инж. Красимир Марков на днешното заседание на асоциацията по ВиК

Все още не ясно кога реално ще започне грандиозният проект на ВиК – Шумен за изграждане на пречиствателна станция за питейни води и довеждащ водопровод от язовир Тича.  Проектът обаче, който миналото лято се оценяваше прогнозно на около 95 милиона лева /според тогавашния регионален министър/, сега вече е набъбнал до 134 милиона лева за всички обекти, като в сумата са включени и разходите по управление. Това стана ясно от изявленията на управителя на ВиК – Шумен инж. Красимир Марков, който днес беше попитан за хода на проекта по време на заседанието на Асоциацията по ВиК.  На журналистически въпроси защо сумата по проекта е нараснала толкова чувствително, инж. Марков не даде отговор.

Все пак по изграждането на пречиствателната станция има някакви опорни дати, тъй като обявлението за обществената поръчка за избор на изпълнител е било публикувано на 18 януари, съобщи инж. Марков.  След тази дата тече 45-дневен срок за кандидатстване, а оттам нататък започват останалите срокове, включително и за обжалване на процедурата.  Обявената поръчка е за 21,6 милиона лева без ДДС.

За довеждащия водопровод обаче не бяха съобщени никакви дати.  Инж. Марков обясни, че водопроводът ще бъде на инженеринг, като на база на идейния проект ще се подготвя и работният проект. Не беше казано кога.  А по предварителни разценки, довеждащият водопровод ще бъде за около 55 милиона лева.

Общият проект на стойност 134 милиона лева включва и два обекта в Шумен и Нови пазар, а за финансирането ВиК – Шумен кандидатства по ОП „Околна среда“. Като бенефициент дружеството ще трябва да осигури съфинансиране в размер на около 16-17 милиона лева, заяви инж. Марков.  Попитан откъде ще се намерят такива средства, при положение, че ВиК е на загуба и е почти декапитализирано, управителят обясни, че се водят преговори с ЕБВР за банков кредит.

И ако всичко приключи добре, в крайна сметка пречиствателната станция и новият водопровод отново ще доведат до поскъпване на водата в Шумен, тъй като подобни инвестиции не могат да бъдат изплатени със сегашната цена от 3,40 лв. за кубик…

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име