Три празника се отбелязват на 14 февруари и всеки може да си избере кой от тях да чества – празникът на свети Трифон Зарезан, празникът на свети Валентин или църковният празник за успението на свети Кирил Славянобългарски.

Денят на лозаря – Трифон Зарезан, е посветен на труда и на любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря.

Според българския обичай, на 14 февруари лозарите излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: „Колкото капки, толкоз коли грозде“. Нае този ден се избира и „цар на лозята“ – обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото „царуване“ да се роди обилен плод.

С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар, църковният празник на св. Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, но Денят на лозаря си остава на 14 февруари.

На тази дата православната църква отбелязва църковния празник на успението на св. Кирил Славянобългарски.  Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни – Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград, а после бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия.  На него били възлагани различни поръчения с обществен характер. Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата „Св. Климент Римски“.

През последните години 14 февруари се чества и като ден на влюбените. Патронът на този празник св. Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Клавдий II Готски.  Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин.  Заради това впоследствие той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран.  Празникът 14 февруари, посветен на св. Валентин, започва да се чества през XIV в.

На 14 февруари празнуват и археолозите. Те, като изследователи на древността, най-добре знаят, че виното и любовта са почитани по нашите земи хилядолетия преди Христа.  И определено празниците се допълват идеално…

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име