Арх. Диана Стефанова представя проекта за благоустрояване на района около Онкоцентъра в Шумен. Снимки архив Радиан.бг

Шуменци, живеещи в района на болницата, започнаха подписка за спасяването на старите големи дървета по улиците „Априлов“, „Парчевич“, „Софроний Врачански“ и „Братя Миладинови“.

Гражданската инициатива е реакция на намерението на кметската управа да изсече част от дърветата при благоустрояването на района.  При представянето на идейния проект на община Шумен стана ясно, че на мястото на сегашната поща ще се изгражда кръгово кръстовище, а ул. „Петър Парчевич“ ще бъде разширена, за да се осигурят допълнителни паркоместа до оградата с Онкодиспансера. http://radian.bg/2019/02/01/sabaryat-poshtata-do-bolnitsata-pravyat-kragovo-i-izsichat-golemite-darveta-po-ul-parchevich/

Ремонтът предвижда изместване на пътното платно с 50 – 60 сантиметра в посока към жилищните сгради на ул. „Петър Парчевич”, което ще доведе до изсичането на здрави дървета на „Петър Парчевич“ срещу оградата на болницата и частично на улиците „Братя Миладинови” и „Софроний Врачански”, алармират живеещите в района.  При представянето на идейния проект млади хора от района протестираха, че това е един от най-замърсените квартали в Шумен, където цяла зима се диша мръсен въздух, а големите дървета осигуряват кислород. Като ги изсечете, как ще се пречиства въздухът?, питаха гневно хора от квартала.

Застрашените дървета на ул. Парчевич

Те посочват, че в района има много паркоместа, но малко зеленина и настояват да се запазят дърветата на улиците „Петър Парчевич“, „Софроний Врачански“, „Васил Априлов“ и „Братя Миладинови“.

Подписката се разпространява онлайн, а инициаторите призовават гражданите да ги подкрепят в борбата за по-чист въздух. Можете да подкрепите петицията тук https://www.peticiq.com/223843?fbclid=IwAR2DjdyOkRPcpOOCZDR9oxQr8OPruRAYEbWg1KSheFdht-XHol7QJeqNAV8

Каузата вече е подкрепена с подпис и от „Обичайните заподозрени“ след концерта им в Шумен, съобщи Албена Патлеева.  „Освен, че са прекрасни музиканти, еко каузите са близки до сърцата им. Благодаря сърдечно на Мирослав Йорданов от Шумен, Веселин Веселинов Еко, Иван Лечев и Стоян Янкулов Стунджи!“, написа организаторката на инициативата.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Браво, шуменци! Събудихте се! Такава подписка трябва и за новия избирателен закон.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име