Първи случай на морбили е регистриран във Варна, заболяла е жена на 40-годишна възраст, съобщи Регионалната здравна инспекция в града.  Жената се е разболяла след ски ваканция в Банско, информира Дарик радио.

Именно от Благоевградска област започна заразата от морбили в България тази година, а през последните дни бяха регистрирани болни в София, Хасково и Ихтиман. Сега дребната шарка настъпва към Източна България.  Официално регистрираните болни в страната до момента са 45.

Здравните власти предупреждават, че единственото сигурно средство за предпазване от морбили е ваксинирането. Ваксината, която е комбинирана срещу морбили, паротит и рубеола, се поставя два пъти – на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст. Деца, при които е пропусната тази ваксина, трябва да бъдат незабавно имунизирани или реимунизирани, заявиха от МЗ.  Още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено да установят всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуски в имунизационната схема и незабавно да бъдат ваксинирани срещу морбили, паротит и рубеола.

Възрастните, които не са наясно със своя имунизационен статус, могат да го научат чрез изследване, което се прави в почти всички лаборатории.

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив – първо по лицето, шията и гръдния кош. Възможно е да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата, белодробната или централната нервна система.

Източник на заразата е само човекът. Заразяването става по въздух, при близък контакт и най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен имунитет.

От Министерството на здравеопазването уверяват, че са осигурили достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и апелират родителите сами да потърсят личния си лекар, ако детето им не е ваксинирано.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име