Братята Александър и Константин Владигерови, Христо Попов и Калина Василева на брифинг заедно с кмета на Шумен Любомир Христов

На 13 март в Шумен започват честванията по повод 120-годишнината от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров, които са част от мащабна програма на общината за цялата година.

Проявите започват утре в 11 ч. в къщата-музей Панчо Владигеров с концерт на деца – изпълнители.  Кулминацията на честванията е концертът на шуменската Симфониета с участието на внуците на композитора, братята Александър и Константин Владигерови, Христо Попов и Стоян Янкулов – Стунджи.  Диригент на концерта ще бъде Калина Василева.

Днес младите изпълнители дадоха пресконференция заедно с кмета на Шумен Любомир Христов, който заяви, че всяка среща с наследниците на Владигеров го зарежда много позитивно.

Александър и Константин Владигерови благодариха за поканата да направят концерт в Шумен в памет на своя дядо. Това е голяма чест и голяма отговорност за нас, заявиха внуците на големия композитор. Те обясниха, че произведенията на Владигеров носят невероятен дух, който зарежда всеки изпълнител и в същото време е голямо предизвикателство.

В концерта утре вечер ще бъдат включени както класически творби, така и изненади, каза Христо Попов. „Искаме да направим един мост между нашата музика и тази на дядо ни, да изкараме неговите мелодии с нашия джаз мироглед“, коментира Александър Владигеров.  Той допълни, че наследниците на Владигеров ще участват и в други концерти в София и в Пловдив, посветени на големия композитор.

Концертът по повод 120-годишнината от рождението на Владигеров започва в 18,30 ч. на 13 март в шуменския драматичен театър „В. Друмев“.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Кметът какво общо има с Владигерови? Един концерт на симфониета не е посетил! Ами Найден Косев? Ами каките от културата? Стига сте се кичили с паметта на шуменци!

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име