На представянето на отчета-анализ за дейността на ОДМВР-Шумен за миналата година присъстваха директора на областната дирекция ст.комисар Ялчън Расим, директорът на ГДБОП гл.комисар Ивайло Спиридонов и зам.-директорът на ГДНП ст.комисар Благородна Макева(отляво надясно).

Днес в залата на РУ-Шумен на пресконференция беше представен годишният отчет- анализ на дейността на ОДМВР- Шумен за 2018 г. от директора на областната дирекция ст. комисар Ялчън Расим. На представянето участваха директорът на ГДБОП гл.комисар Ивайло Спиридонов и  зам.-директорът на ГДНП ст.комисар Благородна Макева.

Според отчета през изминалата 2018 година регистрираните престъпления на територията на ОДМВР- Шумен са 2020, с 208 по-малко от предходния отчетен период. Разкрити са 1090 от тях, като процентът на разкриваемост е 53,96%. Анализът показва, че през последните години се наблюдава трайна тенденция на устойчиво ниво на престъпността в областта – между 2000 и 2250 престъпления годишно. Съществени изменения в структурата на регистрираните престъпни деяния не се отчитат. Най-голям дял през 2018 година  заемат престъпленията срещу собствеността – 823. Наблюдава се увеличение при грабежите и спад при кражбите. Регистрирани са 16 грабежа с един повече от 2017 година. Кражбите са 593 спрямо 706 за предходния отчетен период.

Престъпленията против личността са 102, с 14 по-малко от 2017 година. Четири са умишлените убийства в областта. През 2018 година в Шуменско са реализирани 44 телефонни измами. Щетите от тях са 316 000 лева. Разкрити 33 от този вид престъпления, остава работа по още 11.

Регистрираните престъпленията свързани с наркотични вещества са 85, с 22 повече от регистрираните през 2017 година.

През 2018 г. са разкрити 214 икономически престъпления.  Иззети са 26 704 къса цигари, 702 кг нарязан тютюн и 2450 литра алкохол без бандерол.

На територията на областта през изминалата година  са възникнали 749 пътнотранспортни произшествия, 100 от тях са тежки. Загинали са 18 участници в движението, ранени са 101.

Няма посегателства срещу възрастни хора, които живеят в малките и отдалечени населени места.  За това спомагат и мобилните екипи, които ги посещават регулярно.

Отчетена беше и превантивната дейност на областната дирекция за изминалата година. През месец януари продължи кампанията на ОДМВР- Шумен „Шофирайте разумно! Животът е с предимство.“ На възлови кръстовища в града и по главен път Русе- Варна бяха поставени бордове с призив към водачите за шофиране с разумна скорост и повече толерантност на пътя.  Съвместно с общинските администрации в област Шумен се проведе кампания за противодействие на телефонните измами. Бяха отпечатани флайери и плакати с описани сценарии, ползвани от измамниците. Листовки бяха разпространени на местата за плащане на местни данъци и такси. Полицейските и младши полицейските инспектори посетиха домовете на възрастни, самотноживеещи и трудно подвижни хора и проведоха беседи с тях. В местни  медии продължи да се излъчва изработения от ОДМВР- Шумен видеоклип за превенция на измамите.

Според отчета през месец март служители на РУ- Шумен са участвали в инициативата „Приобщи приятел“, а  полицейски служители изиграха приятелска футболна среща  с ученици от профилираната паралелка по физическо възпитание и спорт при СУ „Трайко Симеонов“ в града. Преди двубоя учениците научиха от инспектори в детска педагогическа стая какво е престъпление и какви са отговорностите, които носят извършителите и съучастниците в противозаконни деяния.

В края на месец април ОДМВР – Шумен взе участие в организираното от Главна дирекция „Национална полиция” национално спортно състезание по Програма „Детско полицейско управление”. Ученици от ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ в село Царев брод спечелиха купата за комплексен победител.

През месец юни 2018 година деца от Шумен, Велики Преслав,  Нови пазар, Каспичан, Каолиново и от шуменското село Царев брод  завършиха последния си етап от обучителния процес по програма „Детско полицейско управление“  с открит урок и изпит по пътна безопасност.

По инициатива на ОДМВР Шумен по случай 26 юни – международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици беше изработен клип за вредата от употребата на синтетични наркотици.

През месец септември беше даден старт на инициативата по пътна безопасност „Да пазим нашите деца“. В централна част на областния град  млади регулировчици от различни училища под надзор на униформените служители спряха за проверка десетки автомобили. Отправени бяха апели към водачите за разумно шофиране и да пазят децата. Шофьори от всички общини в областта  получиха листовки със съвети по пътна безопасност и сенници за автомобили с призив „Да пазим нашите деца“.

ОДМВР- Шумен се включи в инициативата „ С предпазен колан на задната седалка“. В мащабното интерактивно обучение бяха обучени над 2200 деца от втори до четвърти клас. През 2019 година инициативата продължава.

След направения отчет много добра оценка за справяне с конвенциалната престъпност в Шуменска област даде директорът на ГДБОП, гл. Комисар Ивайло Спиридонов. Според него цялостната оценка за работата на колектива на ОДМВР- Шумен е добра.

Заместник-директорът на ГДНП Благородна Макева изтъкна доброто взаимодействие на Шуменската дирекция с местните власти, със съда и прокуратурата, както и съвместната работа с училищните колективи за превенцията на училищната престъпност.

Участниците в пресконференцията отговориха и на зададените от журналисти въпроси, свързани с конкретни факти, откроени в направения отчет-анализ.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име