На днешното извънредно заседание на Областния щаб по бедствия и аварии с особена тревога бе поставен проблемът с неимоверно зачестилите пожари в Шуменска област. Само за първите 15 дни на месец март в земеделски земи, пасища и гори на територията на областта е имало 86 пожара, като огнеборците считат, че 81 от тях са предизвикани умишлено. За тяхното потушаване, освен целият наличен състав на местните противопожарни служби, на помощ се е наложило да бъдат викани огнеборци от Варна и Търговище. В резултат на умишлените палежи са унищожени стотици декари гори и пасища.

По принцип се знае, че пасищата и стърнищата се палят от пастири в стремежа им да освободят земята от изсъхналите треви и растения. Те много добре знаят, че извършват незаконни действия, затова след умишленото подпалване бягат от мястото на палежа и много трудно могат да бъдат заловени. И тука възниква въпросът достатъчни ли са административните санкции, които Законът за МВР предвижда за умишлен палеж и които са в размер от 200 до 2000 лв. за физически лица, за да спрат палежите. Вярно е, че Наказателният кодекс предвижда много по-големи наказания, щом пожарът е със значителни материални щети, но до тяхното прилагане се стига ако извършителите на палежа бъдат заловени и вината им бъде доказана. Но това е много трудно и това се доказва от факта, че за само от два от общо 86-те пожара има заподозрени, които се разследват.

Затова тревогата на огнеборците трябва да достигне до всички засегнати от пожарите структури – на земеделието, на кметствата, на РИОСВ, които да помогнат и съдействат превантивно да спрат палежите.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име