Застрахователите отчитат за 2018 г. рекордни печалби и премийни приходи, въпреки че в началото на година масово се оплакваха, че работели на загуба.  Всъщност миналата година печалбата на компаниите по общо застраховане е скочила с близо 50 %, като достига рекордните 91 милиона лева, съобщава в. Сега, позовавайки се на предварителните данни, публикувани от КФН.

В общото застраховане са отчетени и рекордни премийни приходи.  Сумата на привлечените застраховки надхвърля 2 милиарда лева, което е 20 % ръст спрямо предходната 2017 г.  Изплатените обезщетения през годината са за 1 милиард лева /846 млн. лв. през 2017 г./.

Основната заслуга за рекордните печалби е в драстичното поскъпване на задължителната застраховка Гражданска отговорност през 2018 г.  Най-масовата застраховка скочи от средно 220 лв. на 330 лв. само за няколко месеца, в резултат на което само от Гражданска отговорност приходите на застрахователите са се увеличили от 659 млн. лв. през 2017 г. на 935 млн. лв. през 2018 г.

Това обаче може да не е последното поскъпване на застраховката, прогнозира в. Сега. И припомня скандала със Зелената карта. Заради неизплатени застраховки през 2018 г. България почти беше пред изключване от системата, а застрахователите трябваше да заделят допълнителни 4 милиона евро за щети, причинени от български шофьори в чужбина. Сега европейските бюра искат от българските застрахователи нов презастрахователен договор, който се очаква да бъде на стойност 20 милиона евро. Тази сума трябва да бъде осигурена от нашите компании и това може да доведе до ново поскъпване на застраховката „Гражданска отговорност“.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име