ТВ Шумен

Скандален конкурс за директор на обществената Телевизия Шумен – оказа се, че новият шеф на медията ще бъде избран само от служители на кметската администрация!  В комисията по избора няма нито общински съветници, нито експерти по телевизионна журналистика, нито представители на други политически сили извън управляващата ГЕРБ.  Всички оценяващи от 5-членната комисия са щатни служители на община Шумен, които разбират от телевизия само в качеството си на зрители. Това обаче не им попречи да проведат конкурса на 10 април, да преценят концепциите на двамата кандидати за поста и самоуверено да им напишат оценки.

Впрочем, именно на конкурса стана ясен притеснителният – меко казано, състав на изборната комисия, назначена със заповед на кмета на общината Любомир Христов /ГЕРБ/.

Зрители избират директор на телевизията

Оказа се, че за председател на комисията по избора е назначена заместник-кметът по икономическо развитие Росица Антонова, магистър по управление и икономика на аграрно-промишленото производство от УНСС и магистър по счетоводство и контрол от Великотърновския университет. Предполага се, че поне следи редовно програмата на ТВ Шумен.  В комисията влизат и четирима членове: Найден Косев – заместник-кмет по култура, възпитаник на Шуменския университет, Роза Енчева – пресаташе на община Шумен, Диляна Христова –  началник на отдел „Човешки ресурси“ и Василина Кънчева – юрист на общината.

Нито един от членовете на комисията не се е занимавал с телевизионна журналистика. Но по логиката на местните управници това не е необходимо, тъй като Телевизия Шумен е общинско предприятие със 100 процента общинска собственост, затова нейният директор може да бъде избран и от общинските чиновници.  Телевизия Шумен обаче е обществена медия, която по статут е независима и трябва да предоставя равен достъп на всички политически сили. Освен това медията се издържа от общинския бюджет, т.е. с парите на всички данъкоплатци. Нито един от тези важни факти не е взет предвид от кмета Христов, когато е определял състава на изборната комисия. В нея трябваше да има поне двама представители на местния парламент, защото принципал на телевизията е именно общинският съвет, а не кметът на общината, възмущават се съветници от Шумен.

Съветници: Тази комисия утре може да избере и първа цигулка във филхармонията!

„Същата тази комисия утре може да избере и първа цигулка във филхармонията, защото и филхармонията се издържа от общината“ – така ехидно коментира случващото се председателят на комисията по култура към общинския съвет Венцислав Венков, дългогодишен журналист във в. 24 часа, създател и водещ на популярно предаване по Телевизия Шумен. И в качеството си на председател на ресорната общинска комисия, и като опитен телевизионер именно той беше човекът, когото шуменци очакваха да видят начело на комисията по избора на нов директор.  Само че Венков изобщо не е бил поканен за участие във въпросната комисия.

„Изненадан съм от факта, че в комисията има само хора от кметската администрация, но там очевидно е пълно със специалисти по телевизионна журналистика, които познават изтънко телевизионната специфика“, коментира иронично Венков. Според него, самият факт, че в комисията няма представител на общинския съвет, е потресаващ.  „Поне за кумова срама можеше да включат един представител на общинския съвет, който малко или много е имал работа с телевизията! Да не говорим, че от институционална гледна точка задължително трябваше да има представител на комисията по култура“, заяви Венков.

Той подозира, че конкурсът за директор на ТВ Шумен е изцяло повлиян от предстоящите избори и местната власт очевидно се опитва да постави на поста свой човек. „Важно е кой ще стане шеф на общинската телевизия в навечерието на избори“, посочва Венков. Той е категоричен, че при такъв избор трябва да участват представители на всички политически сили в местния парламент, тъй като обществената медия се издържа с парите на всички данъкоплатци. „В навечерието на изборите един такъв конкурс трябваше да бъде обективен и надпартиен, а той се превръща в избор на администрацията, която е подчинена на кмета от ГЕРБ“, обобщи Венцислав Венков.

По наредба кметът има право сам да определя комисията по избора, но когато става въпрос за обществена медия, в комисията трябваше да бъдат включени и представители на общинския съвет, заяви и председателят на правната комисия в местния парламент Даниела Русева. Тя също е изненадана от факта, че бъдещият директор на телевизията ще бъде избиран от хора, които не са запознати с тематиката.

Абсолютно смешно и необяснимо е как икономисти, специалисти по човешки ресурси или филолози оценяват програмата на един телевизионен директор, коментират общинските съветници.  Според тях, скандалният конкурс само доказва това, което обществеността в Шумен коментира – че в общината на Телевизия Шумен се гледа като на отдел за агитация и пропаганда на кмета.

Отхвърлиха досегашния директор

Междувременно преди минути стана известно, че единият от двамата кандидати за поста, досегашният директор на телевизията Валентин Захариев, е отхвърлен от конкурса заради ниска оценка.  Захариев е получил обща оценка 4,14 и няма право да се класира за директорския пост. Тук е мястото да припомним, че преди 3 години, когато спечели длъжността отново на конкурс, Валентин Захариев получи оценка 5 от изборната комисия. През последните месеци обаче телевизионният шеф открито обвини местната власт в грубо вмешателство в работата на обществената медия и според неофициална информация с това си е отрязал пътя за втори мандат. „Работим под непрекъснат политически и икономически натиск“, заяви директорът на Телевизия Шумен на заседание на икономическата комисия през януари и дори се закани да сезира Асоциацията на европейските журналисти. „Чашата прелива, защото грубо се погазват свободата на словото и ненамесата на икономически и политически интереси“, изтъкна още Захариев.  Затова не е чудно, че въпреки 8-те му години стаж в телевизията и натрупаният управленски опит, сега той е получил ниска оценка от общинските служители – впрочем, някои от хората, които Захариев персонално обвини в намеса, са членове на комисията по избора.

Другият кандидат за директорския пост в ТВ Шумен е журналистът от Радио Шумен  Георги Софронов.

Очаква се на сайта на общината да бъде публикувана информация с резултатите от конкурса – дали ще има избран директор или нито един от двамата кандидати няма да получи добра оценка, след което кметът ще си назначи временно изпълняващ длъжността шеф на Телевизия Шумен.

Междувременно още в 13 ч. зададохме писмено конкретни въпроси за проведения конкурс на пресаташето на общината Роза Енчева, неслучайно включена като член на комисията. До този момент нямаме никакъв отговор, въпреки че цялата информация по случая трябва да бъде публична.

Продължаваме да следим темата.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

10 КОМЕНТАРИ

 1. Една малка трагедийка …. от кол и въже ще избират директор на телевизия

 2. Адреналинките на кмета пак се набутаха в поредната медийна завера. Идат избори и трябва да си заработят партийните постове. Захариев пак не разбра от къде духа вятърът на промяната. Шут и да гледа ТВ-Шумен от пенсионерския си клуб. Аман от некадърници в тая културно-безпросветна община!

  • Точно така …. високо интелигентни са в ибщина Шумен кадри имат….. разбират от всичко 😀

 3. Скапана история като всичко в този град некадърник до некадърника

 4. Оня заспалия Станчо докога ще се изживява като журналист? Това да не му е социалистическият реализъм. Да ходи да си пише романите, които никой не чете. Никаква социална позиция няма в общинската телевизия, никаква критика, нито разследваща журналистика. И на пенсионерите им стана скучно да гледат едни и същи каки, които декламират.

  • Абсолютно вярно трягедия е тази телевизия последните години… преди беше по на ниво

 5. Който плаща, той поръчва музиката. Какво толкова странно има. А като не ни харесва музиката – превключваме на съседния канал и въпросът приключва.

 6. Музиката я плащат шуменските данъкоплатци и те трябва да си поръчат съдържанието на общинската телевизия – половин милион лева на година!

 7. […] Председателят на общинския съвет в Шумен, полковникът от резерва проф. Борислав Беджев, не намира нищо смущаващо в скандалния конкурс за директор на обществената Телевизия Шумен.  Припомняме, че по заповед на кмета Любомир Христов в комисията за избор на ТВ-директор са включени само щатни служители от общинската администрация, нито един от които не е специалист по телевизионна журналистика и единствената им връзка с телевизията е в качеството им на зрители /макар че и това е спорно/. В конкурсната комисия няма и нито един общински съветник, въпреки че именно общинският съвет е принципал на общинските дружества, каквото е Телевизия Шумен. http://radian.bg/2019/04/12/skandalen-konkurs-za-direktor-na-televizia-shumen-samo-obshtinski-sluzhi… […]

 8. […] След скандалния конкурс за нов шеф, проведен само от служители на администрацията, общинската телевизия Шумен осъмна днес без директор.http://radian.bg/2019/04/12/skandalen-konkurs-za-direktor-na-televizia-shumen-samo-obshtinski-sluzhi… […]

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име