Месец преди изборите за Европейски парламент, БСП изпреварва ГЕРБ с минимална разлика от 0,1 % – това показват данните за моментното състояние в страните-членки, публикувани на сайта на ЕП.  В България проучването се осъществява от агенциите „Алфа рисърч“ и „Медиана“.

Според данните, днес БСП би получила 32,8 % от гласовете, а ГЕРБ – 32,7 %. Това ще доведе до равен брой евродепутати от двете политически сили – по шест представители.  ГЕРБ и в момента има 6 евродепутати, но за БСП това ще означава двама представители повече в ЕП, тъй като сега левица има четирима евродепутати.

Останалите политически сили от нашата страна, които се очаква да излъчат евродепутати, са ДПС, ВМРО, коалиция „Демократична България“ и  „Воля“.

ДПС е на трето място според проучването с 10,1 % от гласовете.  Това ще даде на движението двама евродепутати.  В момента ДПС има четирима представители в ЕП.

На четвърта позиция е ВМРО с 4,3 % от гласовете, което ще отреди на партията едно място в ЕП, толкова, колкото имат и сега.

На пето място е „Демократична България“ с 4 % от гласовете и един евродепутат за коалицията между „Да, България“, ДСБ и Зелените.

Според проучването един евродепутат ще има и Воля, за която са заявили, че ще гласуват 3,4 % от анкетираните.

Атака, АБВ и НФСБ остават извън Европарламента според представените данни.

От втората половина на март у нас се наблюдава спад в подкрепата за ГЕРБ и ДПС, и ръст при поддръжката за БСП, съобщават агенциите.

Днес Европейският парламент публикува четвъртия набор от прогнози за местата в състава на следващия ЕП, базирани на национални проучвания. Според данните дясноцентристката група ще остане най-голямата в следващия Европейски парламент, но значителна подкрепа ще има и за две евроскептични групи.

Европейската народна партия (ЕНП) се очаква да получи 24%, което е понижение с 5 пункта спрямо разпределението в сегашния парламент. Това означава, че ЕНП ще има 180 депутати в сравнение с 217 в сегашния парламент.

Прогресивният алианс на социалистите и демократите (S&D) ще остане вторият по големина блок с 19.8%, което също е спад от 5 пункта. Така алиансът ще има 149 евродепутати при 186 сега.

Алиансът на либералите и демократите за Европа (ALDE) ще остане трета политическа сила с 10.1% от гласовете.

Групата „Европа на нациите и свободите“, в която членува „Национален сбор“ на Марин льо Пен, се очаква да повиши подкрепата си с 3.3 пункта до 8.3%.

„Европа на свободата и пряката демокрация“, с лидер Найджъл Фараж от Великобритания, ще получи 6%.

Европейските консерватори и реформисти (ECR) се очаква да получат 8.8% на изборите през май.

Зелените ще получат 7.6%, което е с 0.7 пункта повече.

Европейската обединена левица/Северна зелена левица ще спечели 6.1%, което е спад с 0.8 пункта.

Очаква се други по-малки партии да получат общо 8.3% от местата в следващия Европейски парламент.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име