Д-р Караниколов, Иван Ламбов, д-р Габровски и зам. кметът д-р Маркова обсъждат новите инвестиции в Онкоцентъра

Комплексният онкологичен център е най-модерната, високотехнологична болница на Шумен и региона.  Какви са предизвикателствата пред него и как той може да остане лидер на модерната медицина в Североизточна България с кадрите и базата, които има?  Това беше тема на срещата на общинските съветници в местния парламент, който проведе заседанието си в конферентната зала на КОЦ.

Д-р Сотир Караниколов – управител на специализираното лечебно заведение, припомни инвестицията, с която беше реализиран проектът „Изграждане на високотехнологичен лъчетерапевтичен център“ по ОП „Регионално развитие“ на стойност 6 650 000 лева и бяха осигурени два линейни ускорители, брайхитерапия, скенер и др.  Шуменската онкология направи скок за последните три десетилетия, защото пациентите бяха лекувани по най-високи съвременни стандарти и потокът скочи от 60 на 100 процента.  Финансовите резултати се подобриха, но това технологично ниво трябва да се поддържа с нови инвестиции.  Управителят каза: „За поддръжката на апаратурата дружеството плаща всеки месец по 60-70 хиляди лева. Като се прибави зареждането на линейния ускорител и брайхитерапията, разходите стават 100 хиляди лева на месец. Трите етажа на тази сграда за лъчетерапия са построени изцяло с наши средства, включително и конферентната зала със 150 места, в която сега се намирате“.

Д-р Караниколов припомни, че двата линейни ускорителя са вече на половината от своя живот с лимит 10 години. През следващите пет години те все повече ще дефектират, тъй като са преминали максималната възможност за експлоатация. Но в същото време потокът от онкоболни се увеличава значително – два пъти и половина! Това налага да се осигури трети линеен ускорител, защото ръководството на КОЦ-Шумен следи какво се случва в онкологията в България.  Във Варна има четири линейни ускорителя, но потокът пациенти в Шумен е много по-голям. Затова онкоболни от Русе, Варна, Сливен, други градове идват за лечение в Шумен.  Д-р Караниколов: „Това е така благодарение на традиционно силния екип в нашата лъчетерапия, която имаме от 60-те години на ХХ век. Тя винаги се е ръководила от рехабилитирани лица и днес началник е доцент Габровски.  Това не е болнично отделение, а клиника за лъчетерапия! Искам да предупредя общинските съветници, че им представяме технологични проблеми, а не е някакво ултимативно искане. Гледаме далновидно и подготвяме общинските съветници като принципал за нещо, което трябва да се предприеме през следващите години, ако искаме да имаме Онкоцентър и в бъдеще“.

С мултимедийна презентация доц. Румен Габровски представи шуменската лъчетерапия, коментирайки конкретни данни на база световни и национални показатели в онкологията.  Той подчерта, че благодарение на традициите и опита, КОЦ-Шумен се справя много добре. Ако в Шумен са направени 12 милиона лева инвестиции за сгради и оборудване за лъчетерапията, в университетската структура за онкология във Варна те са 23 милиона лева! Около 40 % от болните, които се лекуват в Шумен са от Варна, защото във Варна нямаха обучен персонал, опит, традиции.

Каква е ситуацията в Европа? Там новите регистрирани болни от рак са 4,2 милиона души, които ще станат 5,2 милиона онкоболни през 2040 г.  Лъчелечението е проблематично не само у нас, но и в Европа, подчерта доц. Габровски.  А то се препоръчва за 50 процента на всички раковоболни.  Поради различни организационни причини 25 % от пациентите с диагноза рак не стигат до лъчелечение, което води до 90 процента за излекуване на всички форми на рак. Приносът на хирургията за онкологията е 50 процента, а на лъчелечението – 40 процента. Съвременната лекарствена терапия превръща рака в хронична болест.  Един линеен ускорител спасява 60-70 души болни от рак, в цяла България – 1600 души годишно! У нас в момента има 20 лъчетерапевтични центъра, а шуменската клиника за лъчелечение е на трето място след водещите университетски клиники в София и Пловдив. С двата линейни ускорителя в КОЦ-Шумен се лекуват повече пациенти отколкото с четирите във Варна.

Д-р Габровски представя резултатите на лъчетерапията

Д-р Габровски припомни, че приходите надвишават разходите и финансовото състояние на КОЦ-Шумен е стабилно. С уточнението, че тези приходи изплащат разходите за дейност, но не дават шанс за средства за инвестиция.  Това е проблем не само на България, но и на страните в Европа. На ход в случая е местното самоуправление – принципалът на общинското дружество „КОЦ-Шумен“ ЕООД.

Каква е икономическата ефективност през последните 10 години в дружеството? Процентът на онкоболните е скочил 2,5 пъти, а приходите – 6 пъти. Над три пъти е производителността на труда! Клиниката по лъчелечение в Шумен има 8 рентгенови лаборанти, които обслужват 1400 пациенти, а във Варна лаборантите са 12 и обслужват 500 пациенти.  Доц. Габровски подчерта, че лимитите на здравната каса ограничават броя на преминалите онкоболни за лъчелечение.

Защо е необходима нова стратегия за лъчетерапия в КОЦ-Шумен? Оборудването се претоварва, гаранционният му срок постепенно изтича. На всеки пет години информационните и планиращи системи формират 20 % от общата стойност на апаратурата за лъчелечение. Има задължителен ъпгрейд /обновяване на хардуера/ на стойност 0,2 милиона лева, които здравното заведение трябва да реализира до края на 2019 г.

През последните години дейността на Клиниката по лъчетерапия в Шумен е скочила с 35 процента. Претоварването ограничава възможностите за експлоатация на двата линейни ускорителя и съществува риск от потенциални загуби, защото по стандартите на новите технологии те няма да имат пълни възможности. Нов, трети линеен ускорител ще струва 7 милиона лева. Така експлоатационният период на съществуващите два линейни ускорителя може да се удължи от 10 на 12 години. Но с новото оборудване ще се актуализира техният хардуер и ще се повиши качеството на лечение.

Дали общинският съвет ще подходи далновидно и ще постави КОЦ-Шумен в изпреварваща позиция спрямо останалите лъчетерапевтични структури в България? В неизгодна позиция са онкоцентровете във Велико Търново, Русе и други градове. Ако шуменската лъчетерапия се запази и укрепи с нови мощности, това означава спасени нови хиляди животи на болните с рак! Доц. Габровски напомни, че пациентите понякога се лекуват два месеца с лъчетерапия. За целта трябва да бъдат в близост до клиниките с линейни ускорители. При отдалеченост 100 км на пациента от апаратурата се губят 50 процента от ефективността на терапията.

Данаил Данчев зададе няколко актуални въпроса, на които отговори д-р Караниколов. Управителят каза: „Онкоцентърът е със счетоводна загуба заради отчисленията, които прави за амортизации на апаратурата, но е с оперативна печалба. Ние сме направили разчет и имаме амбицията през следващите пет години да изплатим 4 милиона лева от общо 8 милиона инвестиции заедно с лихвите с банковия заем. Докато работят старите линейни ускорители, трябва да се мисли за нови, защото още на шестата година се амортизират. Ако чакаме техния краен амортизационен срок 10 години, означава лъчетерапията да спре. Колкото до ПЕТ-скенерът, той ще бъде върнат на немската фирма, защото здравната каса намали цената за диагностиката по клинична му пътека от 2000 на 1600 лева. Само консумативът струва 850 лева за пациент. Касата постави нови изискване за стандарта по нуклеарна диагностика – да се закупи диспенсър за автоматично определяне дозата на пациента, а ние го правихме полуръчно, защото нормативно беше разрешено. Но този диспенсър е на цена 250 000 лева! В медицината не всичко трябва да е пари, но … ние сме търговско дружество… На всеки три месеца се сменя заряда за брайхитерапията. Изотопи няма за гамакамерите в България. Проблемът е с доставчика, ремонтът на завода-производител и т. н.. Ще има нов търг. Сега у нас сцинтиграфия – диагностика на кости и стави, не се прави.  Това засяга всички пациенти с проблеми на простатата“.

ПЕТ-скенерът, за съжаление, ще бъде върнат на немската фирма

Д-р Караниколов припомни, че на 100 българи 25 се разболяват от рак. От пострадалите напълно излекувани са 7-8 онкоболни. Останалите умират, като на половината се удължава животът с 2-4 години благодарение на модерната химиотерапия. За някои пациенти тя струва по 5-6 хиляди лева месечно.

Населението на България намалява, но болните от рак се увеличават. В момента те са 400 000 души. Голям е процентът на българските граждани, които живеят в Турция, но идват да се лекуват у нас, напомни доц. Габровски.

В КОЦ-Шумен е доставена новата гамакамера. Наложително е закупуването на нови два цифрови рентгенови апарати, дигитален мамограф, ехографи, операционна апаратура… Онколозите напомниха, че ако няма лимити за онкоболните и се увеличат цените на клиничните пътеки, лечебното заведение може да прави инвестиции за нова апаратура.

Д-р Стоян Тодоров – председател на здравната комисия, говори за лечебните заведения в Шумен и техния мениджмънт. Според него, трябва да има външно финансиране от държавата. Всички общински и държавни здравни заведения се нуждаят от нов ядреномагнитен резонанс – стратегическа апаратура, която да бъде финансирана от здравното министерство.

„Доктор Маркова, какво ще обещаете? Сега е време на избори“ – обърнаха се съветниците към заместник-кмета по здравеопазване. Тя отговори: „Нашата работа няма никаква връзка с никакви избори. Проблемите са надпартийни. И слава Богу! Прогнозите и отчетите за тази година са направени. От следващата година ще се планира закупуването на новия линеен ускорител. Подкрепям мнението на доктор Тодоров. Актуален е въпросът за нов ядреномагнитен резонанс, който ни бе обещан в друго време от друг здравен министър при посещението му в Шумен. Трябва обаче да се направи цялостна стратегия за развитието на лечебните заведения в община Шумен от 2020 г. нататък, независимо дали общински, частни или държавни. Защото в тоя двор са областната болница, частната кардиологична болница „Мадара“, общинският Онкоцентър, психодиспансерът /държавен/. Следващият общински съвет по друг начин трябва да подходи към здравната стратегия“.

Съветниците с въпроси към д-р Караниколов

Иван Ламбов, председател на икономическата комисия, закри срещата, като призова да се поеме кампания за привличане на средства и обсъждане вариантите за финансиране на новия, трети линеен ускорител. На д-р Маркова това не й хареса и го прекъсна: „Рано е за кампания, предстоят обсъждания в общината“.

Общественото обсъждане за шуменската лъчетерапия и съдбата на КОЦ стартира. Няма мандат за здравето на шуменци! Общинските избраници идват и си отиват заедно с кметовете и министрите на всеки четири години.  Лекарите са несменяеми, а и все по-застаряващи.  Само новите технологии с адекватно заплащане на персонала могат да привлекат млади специалисти. Онкологичните болести граничат с епидемия. Преди пет години Световната здравна организация обяви рака за хронично заболяване. Няма време за чакане! Населението на България се топи, а закъсняло политическо мислене понякога е по-опасно от метастазите на рака. Няма защо да правим здравеопазване с SMS-си, благотворителни концерти, маратони с плуване  и т. н. в името на живота. Държавата това сме ние и с нашите данъци трябва да осигурим достойно лечение за гражданите си.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име