Диана Дечева, фондация "П. Владигеров"

Общо 40 изпълнители от 10 държави ще участват в международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“, който ще се проведе от 27 май до 7 юни в Шумен.  Участниците са от страни от ЕС, Балканите, САЩ, Китай, Корея и Тайван. Музикантите са разделени поравно в двете специалности – 20 пианисти и 20 цигулари. Програмата днес беше представена пред  журналисти от Диана Дечева, изпълнителен директор на фондация „П. Владигеров“.

Тази година конкурсът е в т. нар. голям формат и в него имат право да участват всички желаещи, като за изпълнителите не се определят възрастови групи. Така всъщност е бил замислен конкурсът от самия Панчо Владигеров през 70-те години на миналия век, посочи Дечева.  Конкурсът се провежда от 1986 г. насам през 4 години, но за шести пък се организира в този голям формат.

От миналото издание третият тур е разделен на два етапа – изпълнение с камерен оркестър и с голям симфоничен оркестър и това е голямо предизвикателство за младите музиканти, коментира Диана Дечева.  Тази година участниците ще свирят с камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Симфониета – Шумен и Симфоничния оркестър на русенската опера.

Наградният фонд на конкурса е общо 42 000 евро и се осигурява от министерството на културата.  Наградата за победителите във всяка специалност е по 7000 евро, класираните на второ място получават по 5000 евро.  Музикантите се оценяват от два състава на международно жури.  Председател на журито по цигулка е проф. Минчо Минчев, а на това по цигулка – Людмил Ангелов.

Българските участници тази година са 15 пианисти и трима цигулари. Най-младият изпълнител е  14-годишната цигуларка Ива Маринова от София.

Община Шумен финансира провеждането на проявата с 60 000 лв.

Международният конкурс „Панчо Владигеров“ се провежда под патронажа на председателя на Народното събрание и е най-авторитетният конкурс за изпълнители в нашата страна, и с толкова голям награден фонд, заключи Диана Дечева.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име