Полицията в Шумен предупреждава за странни телефонни обаждания, които вероятно са свързани с опити за измами.  Днес жители на града са съобщили, че са получили странни обаждания на мобилните си телефони.

В единия от случаите жена е получила обаждане от скрит номер. След като вдигнала, ѝ затворили. Третото обаждане било от номер, започващ с код 02.  По време на разговора било съобщено, че се обаждат от “енергото” и че била засечена кражба на ток. Съобщили, че ще спрат тока на абоната, ако това не бъде преустановено. Жената питала за кой град и за какъв адрес става дума. Казали ѝ, че щом звънят на нея, значи кражбата е от нейния електромер. Настоявали да си продиктува данните, за да бъде оформен протокол. Тя разбрала, че става въпрос за някаква измама и прекъснала разговора.

Полицията предупреждава отново гражданите да не предоставят информация на непознати по телефона и да не дават данни от къде са, къде живеят, как се казват, с кого живеят и с какви спестявания разполагат, за да не станат жертва на телефонни измамници. Ако получите подобно обаждане, задайте няколко контролни въпроса и когато не могат ви дадат конкретни отговори, затворете, съветват от полицията. Не говорете с непознати и не давайте никакви данни за вас и близките си, защото информацията, която дадете, може да бъде ползвана в друг сценарий за телефонна измама, допълват от ОДМВР.

Коментари

коментар

2 КОМЕНТАРИ

  1. А второто обаждане не разбрахме какво е, че изведнъж дойде някакво трето???

  2. Мен ми се обадиха преди един месец от личен номер и се представиха,като служители на енергото,с твърдението,че крадем ток. Аз им затворих и звъннах в енергото и те ми казаха, че често получават такива обаждания и че реално това е някакъв вид измама

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име