Графика ИПИ

Най-високите заплати в Шуменски регион не са в областния център, а в община Каспичан.  Това сочат данните на Института за пазарна икономика /ИПИ/, който публикува на сайта си анализ за доходите по общини за 2017 г. и интерактивна карта на страната.  За тази цел от ИПИ изрично са поискали данни от Националния статистически институт, тъй като НСИ не публикува информация по общини, а само по области.

В Шуменска област общината с най-високи заплати през 2017 г. е Каспичан със среден доход от 908 лв. Това е и единствената община в региона, където средните възнаграждения надхвърлят 900 лв.

Шумен е на второ място с 870 лв. средна заплата, а на трето изненадващо се класира Никола Козлево с 850 лв. средна заплата.

Северните общини в региона като цяло имат значително по-високи доходи и заплатите там са с около 100 лв. по-големи от тези в южните общини.  Нови пазар е с 755 лв. средна заплата, Венец – 742 лв., Хитрино – 737 лв.

Единствената от северните общини с ниски доходи е община Каолиново, където средната заплата е била 628 лв.   Това е поставя в категорията на по-бедните южни общини Велики Преслав – 659 лв., Смядово – 654 лв. и Върбица  – 623 лв.

Данните на ИПИ са за 2017 г., тъй като резултатите за миналата година по общини още не са налични.  От института обаче уточняват, че по принцип доходите за 2018 г. се увеличават с около 10 % спрямо 2017 г. и всеки може да пресметне приблизителните данни на база на картата

Най-високите средни заплати не са в София, а в Челопеч

Най-високите средни заплати в страната не са в София, а в центъра на златодобива Челопеч, където средните доходи през 2017 г. са 2 178 лв.  И другите отличници в челото на класацията са малки общини, където има силна добивна промишленост, а столицата е чак на осмо място.

След Челопеч, на второ място е Козлудой с 1790 лв. средна заплата, Раднево и Гълъбово, средища на въгледобива и енергетиката, със средни заплати 1657 лв. и 1610 лв., Пирдоп, със силна добивна компания – 1562 лв., Девня – 1442 лв.

Лидерите по заплати са сравнително малки общини, в които има много големи работодатели – обикновено в енергетиката или добивната промишленост, установяват от ИПИ и коментират, че тези големи компании дават високи заплати, като в същото време доминират тотално на местния пазар на труда.

Столицата София се нарежда на осмо място през 2017 г. със средна заплата от 1 433 лв.  Веднага след София е Панагюрище със средна заплата от 1 285 лв.  В топ 20 се включват и малки общини с индустриален профил, които обикновено близо до големия град.  Такива са Костинброд, Елин Пелин и Божурище в близост до София, Суворово, Аксаково и Белослав до Варна и Марица до Пловдив, посочват от ИПИ.   Всички тези общини са със средна месечна заплата от 1 000–1 200 лв. за 2017 г.

Анализът на ИПИ показва, че между общините в Северна и Южна България има големи разлики в доходите.  Центровете с високи заплати са на юг – около София и Пловдив, а на следващо ниво и около Стара Загора и Бургас.  На север единственият център на високи заплати около голям град е Варна.  Другите примери, като Севлиево и Летница, не могат да повлияят в по-голям мащаб на картата на север.  Това показва, че проблемите в Северна България не са само заради обезлюдяващите общини, а и поради липсата на силни икономически центрове.  Някои от големите градове на север като Плевен, например, губят хора и не предлагат високи заплати, посочват от ИПИ.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име