Лиляна Павлова става евродепутат, след като Мария Габриел се отказа от мястото си. Сега самата Павлова вероятно ще освободи мястото за следващия в листата

На днешното си заседание правителството номинира Лиляна Павлова за позицията на заместник-председател /вицепрезидент/ и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка, съобщи пресслужбата на МС.

Кабинетът обосновава избора си с факта, че Лиляна Павлова е финансов експерт с богат управленски опит в България, има и опит в управлението на проекти и в сътрудничеството с европейските институции.

Ако кандидатурата ѝ бъде одобрена, Павлова няма да бъде депутат в Европейския парламент, а от септември ще поеме поста в банката с 3-годишен мандат. На нейно място в ЕП ще влезе следващият от листата на ГЕРБ Емил Радев.

Според устава на Европейската инвестиционна банка, представителството на държавите-членки в нейните ръководни органи става чрез разпределение в избирателни групи.  По утвърдена ротационната схема се предвижда позицията на вицепрезидент през септември да бъде заета от представител на България за срок от три години.  Управителният комитет на банката се състои от председател /президент/ и осем заместник-председатели /вицепрезиденти/.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име