Иван Йонков

Повече от година общинският съвет в Шумен бави провеждането на тази изключително важна сесия за водата, а накрая се оказа, че не може да я проведе заради отсъствието на управителя на дружеството – това изтъкна председателят на групата съветници на БСП Иван Йонков, като напомни, че решението за подобна сесия е било прието още през май 2018 г.  „За съжаление, поради нашата позиция през цялото време да се съгласяваме и да приемаме всичко предложено от ВиК, се оказахме в състояние дори да не можем да поканим шефа на една публична дискусия“, коментира Йонков.  Той оспори твърденията на ВиК-шефа Илиян Илиев за стабилното състояние на дружеството.  „Не може той да твърди, че състоянието на дружеството е едва ли не добро, след като ВиК има близо 10 милиона задължения, а собствения му капитал е 6 милиона. Това по Търговския закон е абсурд!“, посочи Иван Йонков.

И той, както и колегите му от АБВ, категорично отказа „да ходим пред бюрото на управителя и да слушаме какво ще ни обяснява“.  Управителят на ВиК трябва да намери време, да дойде в сесийна зала и да си проведем разговора като търговски партньори, настоява Иван Йонков.  Той коментира, че в одитния доклад за дружеството има много тревожни данни, които обаче изобщо не са коментирани от управителя на ВиК.

„Одиторът е разтревожен от истинското финансово състояние на дружеството и го е заявил многократно в своя доклад.  Затова искаме да чуем какво ще прави оттук нататък този управител. Ние сме 12 страни в това дружество, начело с държавата и е редно да чуем какво смята да прави. Утре на този управител ще му се наложи да тегли поне 13 милиона заем, за да изпълнява проектите за пречиствателната станция.  Но в неговите писмени отговори няма нито дума за това, нито пък по доклада на одитора, т.е. той засега не отговаря по съществените въпроси“, заяви Иван Йонков. Групата на БСП, както и тази на АБВ, настоява за публичен дебат по проблемите на ВиК в сесийна зала.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име