Днес съветниците чуха последния звънец за мандата 2015-2019. Снимка архив Радиан.бг

Новият управител на ВиК – Шумен Илиян Илиев сътвори своеобразен антирекорд още с първите си публични прояви – в рамките на два дни първо ядоса гражданите, като отказа да намали цената на водата дори със символичните 10 стотинки – както беше обещал ексминистър Николай Нанков, а после вбеси и местния парламент с отказа си да се появи на извънредната сесия за водата, свикана заради тежкото финансово състояние на дружеството и многобройните въпроси към неговия мениджмънт.  Илиев не само че не дойде на насроченото за днес заседание на общинския съвет, но и допълнително наля масло в огъня, като постави условия към местните избраници – да си задават въпросите към него писмено и ако искат да го видят, да отидат на среща в неговия кабинет.

Естествено, днешната сесия се провали заради отсъствието на ВиК–шефа.  Съветниците гласуваха да не провеждат заседанието, тъй като е безсмислено да се води някакъв дебат за проблемите на водата без нито един представител на дружеството, който да отговори на възникналите въпроси.

На излизане от сесийната зала съветници от различни партии бяха единодушни, че шефът на ВиК е направил мечешка услуга на управляващите и е успял да настрои всички срещу тях. „Можем да обобщим, че от днес започна предизборната кампания в Шумен“, коментира съветник от десните партии и подчерта, че всяка политическа сила извън ГЕРБ вече има печеливша тема за кампанията си – водата в Шумен.

Припомняме, че с цена от 3,40 лв. за кубик, шуменци плащат най-скъпата вода в страната.  Тази висока цена изобщо не кореспондира с лошото качество на водата, която гражданите отбягват да пият, с честите аварии по ВиК – мрежата и липсата на санитарно – охранителна зона на язовир Тича, откъдето се черпи водата за Шумен.

Сега към проблемите с качеството и цената на водата се добави и притеснителната информация за финансовото състояние на ВиК-дружеството, изнесена в отчета за 2018 г. и одитния доклад.  От двата документа става ясно, че пасивите на ВиК – Шумен надхвърлят активите с близо 1,5 милиона лева, дружеството има висящи банкови задължения в размер на 6 милиона лева, а несъбраните вземания от граждани и фирми са за близо 4 милиона лева. Одитният доклад показва, че дружеството е изпаднало в неплатежоспособност, коментираха съветници от икономическа комисия, а председателят на комисията Иван Ламбов заяви: Под съмнение е дори възможността ВиК – Шумен да продължи да съществува като икономическо предприятие!

На пресконференция вчера новият управител на дружеството Илиян Илиев отхвърли подобни опасения и обяви, че ВиК – Шумен наистина има проблеми и много „пробойни“, но положението не е фатално.  ВиК не е изпаднало в неплатежоспособност, напротив, разплащаме се навреме с всички, заяви Илиев.  Той подчерта няколко пъти, че сега най-важната задача на дружеството е да реализира големия проект за изграждане на пречиствателна станция за питейни води и довеждащ водопровод, който се оценява на около 130 милиона лева.  86 % от средствата ще бъдат от европейско финансиране, а ВиК ще трябва да участва със собствени средства в размер на близо 17 милиона лева, за които ще търси кредит от финансови институции.

Пред журналистите Илиев обяви, че няма да присъства на извънредната сесия днес, нито пък ще изпрати свой представител.  Защо трябва да отивам там?, попита риторично ВиК-шефът и допълни: Ето, сега отговарям публично на всички въпроси. Илиев беше категоричен, че не вижда необходимост и от намаляване на цената на водата дори с 10 стотинки.  С което успя да настрои срещу себе си и гражданите, и съветниците.

По-късно новият ВиК-шеф се обадил на кмета Любомир Христов и чрез него информирал председателя на общинския съвет Борислав Беджев за намерението си да не присъства на сесията. „Около 16 ч. вчера кметът ме повика в кабинета си за среща с Илиян Илиев, който ме информира, че има предварително уговорени срещи за днес и не може да дойде на сесия“, обясни Беджев пред общинските съветници.  Той предаде и останалите послания на новия ВиК-шеф към местния парламент: готов е да отговори на всички въпроси, които съветниците му зададат писмено, а пред следващите дни бил готов да покани в кабинета си председателите на групи, за да се срещнат лично.  „В региона има 10 общини и всички имат въпроси към ВиК, а на управителя не му е удобно да обикаля всички общински съвети, затова е по-прагматично да му задаваме въпросите писмено“, каза председателят на общинския съвет.  Съветниците от всички групи обаче категорично се противопоставиха на подобен начин на комуникация и настояха да бъде свикана нова сесия с личното участие на ВиК-шефа, на която да се дискутират днешните теми.

Илиян Илиев беше назначен за временно изпълняващ длъжността управител на ВиК – Шумен на 8 май със заповед на министъра на МРРБ, след като конкурсът за длъжността се провали.  До този момент Илиев не се е представил на общинския съвет, който е законодателният орган на местната власт.  С днешния отказ да дойде на сесия, който беше приет от съветниците като неуважение и пренебрежение, новият ВиК-шеф не поставя добро начало на запознанството си с Шумен.  „Той дава ли си сметка, че ние можем да призовем шуменци да не плащат вода? Разбира ли какъв политически сигнал ще бъде това?“, заяви след провалената сесия един от съветниците.

След като днешното заседание беше отменено, община Шумен няма да има свой представител на общото събрание на ВиК на 17 юни, на което ще бъдат приети отчетът и одитът на водното дружество за 2018 г.

Очаквайте позициите на различните групи в общинския съвет

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име