Галин Кръстев, Данаил Денчев и Ирина Павлова показват трасето на състезанието

15 дни преди старта, състезанието по планинско колоездене „Шуменско плато – 2019“ вече привлича голям интерес на велосипедисти от цялата страна и от чужбина.  Организатори на популярното състезание са шуменският велоклуб „Илчов баир“ и природен парк „Шуменско плато“. Днес „авторът на трасето“ Галин Кръстев и Данаил Денчев от велоклуба запознаха журналисти с подробности по организацията заедно с експерта от парка Ирина Павлова.

До момента за състезанието са подадени около 100 заявки, като се очаква до старта броят на участниците да се удвои. Сред феновете на шуменското трасе има състезатели от цялата страна, както и двама румънци.

Състезанието ще се проведе на 7 юли, неделя, на територията на ПП „Шуменско плато“ в района на селата Троица, Осмар и Кочово. Тази година стартът ще бъде от южната точка – в с. Осмар и ще се катерят основно южните склонове, което определя едно сравнително тежка трасе, обясни Данаил Денчев.  Началото и финалът ще бъдат на стадиона в с. Осмар.

Тази година надпреварата включва крос кънтри маратон, горско бягане и дуатлон /20 км бягане + 20 км колоездене/. Трасето за състезанието в тези категории е 42 км, а за полумаратона – 22 км.

Състезателите са на възраст от 16 г. до 40+ години, обясниха организаторите и допълниха, че има подадени заявки от много юноши.

За първи път в България ще има и състезание за електрически велосипеди, като за тази категория също има кандидати.

Желаещите да се включат в надпреварата трябва да подадат декларация за участие на сайта на велоклуба, да имат застраховка за деня на състезанието, да носят каски и ръкавици, а юношите под 18 години – да имат и съгласие от родителите.

По трасето ще бъдата изградени три подкрепителни пункта за храна и още един за вода. Първият пункт ще бъде около 6-тия километър в района на с. Осмар, вторият – на 13-тия километър край Кочово, третият на 33-тия километър на заслон Детелина, ще има начален пункт и на старта.

Основната идея за трасето е на Галин Кръстев. Той обясни, че трасето е добре обозначено, а опасните участъци по него са сведени до минимум. Има няколко трудни участъци, като скоростното спускане към финала, но те ще бъдат обозначени с табели, а на най-тежките места ще има и хора, които ще предупреждават състезателите.

В рамките на състезанието експертите на ПП „Шуменско плато“ са подготвили и пешеходен маршрут до скалния феномен „Около“, съобщи Ириан Павлова, която е една от инициаторите. Тръгването ще бъде от старта в с. Осмар, а разстоянието до Окото е около 10 км.

Състезанието има подкрепата на много институции и спонсори, които са осигурили храна, вода и наградите за победителите.    Класирането ще бъде индивидуално по възрастови групи, като най-добрите ще получат предметни награди и медали.

Ето и програмата на състезанието

06.07.2019 г., СЪБОТА

17 – 20 ч Регистрация и раздаване на състезателни номера. Място: стадиона на с. Троица.

07.07.2019 г., НЕДЕЛЯ

6:00 – 7:00 ч. Регистрация и раздаване на състезателни номера. Място: стадиона на с. Троица

8:00  – техническа конференция

9:00 – 9:30 – стартове в различните дисциплини от стадиона на с. Троица

15:00 – награждаване на стадиона на с. Троица

Подробности на сайта на велоклуб „Илчов баир“ http://ilchovbair.com/

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име