Честитки за 50 лв. получиха тази сутрин всички автомобили, паркирани върху тротоарите до Онкоцентъра

59-годишна онкоболна жена от Попово днес получи глоба от 50 лв. за неправилно паркиране пред Онкоцентъра в Шумен, където беше дошла за редовната си процедура по химиотерапия.  Жената наистина беше спряла автомобила си в нарушение – върху тротоара срещу клиниката, където имаше още 4-5 коли.  Автомобили, паркирани върху тротоара, имаше и на други места до Онкоцентъра.  Всички те получиха глоби, след като екип на Пътна полиция мина в района около 10 ч. и постави под чистачките на всички нарушители „честитка“ за 50 лв.

„Къде да спрем? До оградата на Онкоцентъра няма нито едно свободно място, всички улици наоколо също са заети. Ето, вижте, снимайте, покажете им!“, призова глобената пациентка от Попово. Жената току-що беше излязла от химиотерапия и беше готова да се разплаче, като видя фиша под чистачките си. „Аз съм болен човек, не мога да обикалям целия квартал, за да търся свободно място за паркиране. Защо не са осигурили достатъчно места за спиране? Аз идвам на химиотерапия на всеки две седмици, винаги ли трябва да плащам глоби?“, възмущаваше се пациентката, която помоли да запазим името й в тайна.  Въпреки огорчението си, жената първо попита къде трябва да отиде, за да си плати глобата. „Не познавам Шумен и не знам къде е КАТ, не може ли да си платя в полицията в Попово?“, настояваше да разбере тя и не си тръгна, докато не изяснихме въпроса.

До нея млада шуменка, която била служебно в Онкодиспансера, също се възмути от глобата на колата си. „Как може да ни глобяват, след като не са осигурени места за паркиране! Къде да спрем, това са болници, не можем да спрем в другия край на града!“, негодуваше младата жена.  Когато дошла, имало свободни места до таксиметровата стоянка и тя спряла там, но таксиметровите шофьори я изгонили.  Общо около 10-тина бяха санкционираните водачи, паркирали върху тротоари или т. нар. зелени площи, за да отидат на изследвания, преглед или на свиждане в Онкоцентъра.

Малко преди 10 ч. няма нито едно свободно място в определената за паркиране зона до оградата на Онкоцентъра и пред Медицинския колеж.

Проблемът с липсата на места за паркиране в района е известен отдавна.  Освен Онкоцентъра, тук се намира и многопрофилната болница и дневно през двете лечебни заведения минават стотици пациенти.  А места за автомобилите просто няма.  Проект на общината за облагородяването на квартала предвижда да бъдат осигурени допълнително паркоместа, включително и в двора на МБАЛ – Шумен.  Докато този въпрос се реши обаче, пред Онкоцентъра винаги ще има нарушители.  Като 59-годишната онкоболна жена от Попово.  И в случая полицаите трябва да спазват не буквата, а духа на закона и да изискат от общината и от болничните заведения да осигурят достатъчно паркоместа за пациентите.

П.п. На наш въпрос от ОДМВР обясниха, че полицейският екип не е проверявал района в рамките на някаква специализирана акция, а е извършвал рутинен контрол за нарушители по пътищата. По-късно от областната дирекция допълниха, че проверката е била направена заради няколко сигнала на граждани на тел. 112, че не могат да минават по тротоарите до Онкоцентъра заради паркирани коли.

Коментари

коментар

2 КОМЕНТАРИ

  1. Срам за пациентите на Онкоцентъра! Цялата улица е гробница. Шофьорите си разбиват колите, а пациентите краката по ями и дупки по тротоара. При дъжд – направо е море, г-н Кмете!

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име