Една къдрава маруля, която досега виртуално, а днес съвсем реално влезе в сесийната зала в Шумен, е на път да се превърне в символ на грозната битка, която се разиграва на гърба на стотина деца – скаути от началото на годината.  Оттогава кметската администрация упорито отказва да отпусне средства за скаутския клуб „Мадарски конник“, под предтекст, че имало някакви нарушения или несъответствия в отчетите на организацията.  А иначе на всички е ясно, че основният проблем е между кмета Любомир Христов /ГЕРБ/ и създателя на скаутската организация и един от най-яростните критици на градоначалника Добромир Драев.

Именно във връзка с посочените от кметския екип „нарушения“ за пръв път се появи образът на къдравата маруля – тя беше дадена като пример за нецелесъобразно и едва ли не престъпно харчене на пари от страна на ръководството на скаутския клуб, защото, виждате ли, в една от отчетените фактури имало купена къдрава маруля, а пък в друга „бански старец“. Сякаш на децата – скаути е забранено да ядат марули или луканка!  Така или иначе, на предходната сесия мнозинството от съветниците, начело с ГЕРБ, отряза финансирането на скаутите, въпреки че досега община Шумен винаги е подкрепяла организацията още от нейното създаване преди 11 години.

Днес искането за финансиране беше внесено за втори път от председателя на групата „За Шумен“ Добромир Драев.  Той предлага на скаутския клуб да бъдат отпуснати 14 000 лв. за цялата 2019 г., т.е. малко над 1000 лв. на месец.  Тази точка от дневния ред съвсем очаквано нажежи градусите в сесийната зала и предизвика час и половина остри дебати. Преди това обаче в залата се появи истинска къдрава маруля – съветничката Бисерка Йовчева /“За Шумен“/ подари една свежа зелена салатка на своя колега Валентин Велев /АБВ/, който често атакуваше отчетите на скаутите. „Подарявам ви тази маруля като символ на отношението ви към младите хора и скаутите“, заяви Йовчева. Първоначално Велев прие подаръка, но после го върна с обяснението, че няма касова бележка, намеквайки за недобрата отчетност на клуба. Малко по-късно марулята отново се озова на мястото му, придружена с касов бон.

Забавлението покрай салатката обаче бързо беше сменено от остри дебати, в които стана ясно, че кметската администрация не е отстъпила и сантиметър от първоначалната си позиция и продължава да отказва финансиране на скаутите. Пак по същата причина – имало някакви несъответствия в отчета им. Какви точно са тези несъответствия, повечето от присъстващите не разбраха.  Защото безспорно се изясни следното:

първо, след претенциите на администрацията, скаутският клуб е подал отчета си и по още един начин – съгласно национален счетоводен стандарт 9.

второ, още първият подаден отчет на скаутския клуб е минал през финансов одит, който е постановил, че отчетът е законосъобразен – това потвърди и зам. кметът по финанси Татяна Костова.

С две думи – отчетът на скаутския клуб отговаря на счетоводните стандарти, проверен е от финансов одит и е оценен като законосъобразен. Нещо повече, дори е приет с решение на общинския съвет. За кметския екип обаче това не е достатъчно, както стана ясно от обясненията на заместниците Татяна Костова и Найден Косев.  „Вярно е, че има вътрешен одит, вярно е, че той е дал констатации за законосъобразност, обаче има други клаузи от договора между кмета и скаутския клуб, които не са изпълнени“, заяви финансовият зам. кмет.  И пак обясни нещо за някаква тяхна отчетност, за която обаче няма нито изготвени формуляри, нито типови форми.  Накрая дори и зам. председателят на общинския съвет Пламен Петков каза в прав текст на общинските финансисти, че ако имат някакви специални искания към отчетите, първо трябва да въведат ясни правила за тях, после да ги представят в постоянните комисии за одобрение и едва тогава да търсят подобна отчетност.

В крайна сметка групата на ДПС предложи компромисен вариант, който беше одобрен от съветниците – без представителите на ГЕРБ, които отказаха да участват в гласуването.  Съветниците   одобриха финансирането на скаутски клуб „Мадарски конник“ с 14 000 лв., но с условието преди това одиторите на общината да проверят извършените разходи от организацията по законосъобразност. Поставеният срок е един месец, т.е. точката пак беше отложена за следваща сесия.

Добромир Драев: Продължаваме да си говорим шменти-капели!

„Продължавам да твърдя, че скаутският клуб е наказан единствено и само заради моята работа като общински съветник , това е истината!  Не зелената маруля е проблемът, проблем е моята работа“ – това заяви пред сесията създателят на скаутската организация Добромир Драев.  Той подчерта, че не иска да влиза в излишни дебати, защото от това страдат децата –скаути и призова колегите си да гласуват за финансирането на клуба по съвест, а не според указанието на политическите си партии.

Драев посочи, че кметската администрация се е отказала от намеците си за някакви злоупотреби в клуба. „На предходната сесия те говореха за някакви евентуални злоупотреби, а сега в становището им няма такива заключения.  Говореше се също, че клубът няма финансов отчет, но тук такова нещо не е написано. И финансов, и съдържателен отчет имаше още в началото, но въпреки това ние внесохме допълнително поисканият от финансовата дирекция отчет по Национален счетоводен стандарт 9“, заяви Драев.

Финансовият зам. кмет Татяна Костова обаче репликира, че „това за финансов отчет по счетоводен стандарт 9 никъде не сме го искали в договора“, въпреки че на предходната сесия именно нейните служители настояваха скаутският клуб да се отчита според националните счетоводни стандарти.  Костова продължи с неясни обяснения какво точно искат като отчет: „В договора е записано финансовият отчет да се представи в окончателен вариант, а такъв не е представен във вид на групиране на разходите“.  Зам. кметицата допълни още, че забелязали някакво несъответствие в  счетоводния стандарт, но щели да изчакат до 30 юни и тогава щели да дадат становище по отчета на клуба.

В тази връзка адвокат Пламен Петков постави въпроса пред администрацията, че не е допустимо да се изисква прилагането на държавния стандарт за минало време, както се процедури в случая.  Прилагането на контролни норми с обратна сила е недопустимо, беше категоричен Петков.  Той постави и по-важния въпрос – общината ще финансира ли младежките организации, които чакат с готови проекти?

Драев пък призова финансистите да покажат копия от финансовите отчети на другите младежки организации, спортните клубове, читалищата и другите неправителствени структури, които получават пари от бюджета.  „Покажете ги да видим как се отчитат тези организации и дали се отчитат така, както вие искате от скаутския клуб“, настоя Драев. Той изтъкна, че няма нормативен документ на общината, който да определя специални формуляри за отчитане. „Няма форма, по която да се отчитат разходите. Всички организации се отчитат кой както си иска! А ние тук продължаваме да си говорим шменти-капели“, беше категоричен Драев.

От изказване на зам. кмета Найден Косев пък стана ясно, че общината иска да се преброят едва ли не и зъбките на децата – скаути.  Косев обяви, че с изрично писмо общината е поискала от скаутския клуб подробен съдържателен и финансов отчет за всяко събитие, проведено през 2018 г., с разбивка по месеци, плюс пълна информация за характера на събитията, броя на участниците и терена, на който са проведени мероприятията.  Какво по-ясно от това?, опита се да иронизира Косев, като подчерта, че кметът, в качеството си на първостепенен разпоредител е в „правото си да ги изисква тези неща“.  Интересно е дали самият зам. кмет ще бъде в състояние да представи такъв „подробен съдържателен анализ“ за събитие от преди една година – например, да изброи имената на всички директорки на детски градини, присъствали на някоя работна среща с него, както и пълна информация за събитието? Ненапразно Пламен Петков припомни на администрацията, че е недопустимо да се прилагат контролни норми с обратна сила.

Всъщност, отчетността на скаутския клуб /дори да е напълно изрядна, б.р./ няма такова значение за политиките на общината по отношение на младежките организации, призна Найден Косев.  Тук е мястото да посочим, че блокираните досега младежки проекти вече са получили средства от общината.  Сред одобрените дейности е и проектът на скаутския клуб, наречен „Великите готвачи“, на стойност 6 100 лв.  Това даде основание на кмета Любомир Христов да направи сравнение с парите, които общината дава за храна в детските градини. Годишната издръжка за храна на децата в с. Стройно е 5 400 лв., в Черенча – 5 760 лв.,в Новосел – 6 800 лв., посочи кметът Христов, изтъквайки, че скаутите получават повече. Едно абсолютно ненужно противопоставяне на децата! Нито скаутите подяждат децата от детските градини, нито общинският бюджет ще фалира заради исканите 14 000 лв.!

В крайна сметка, след час и половина дебати, съветниците подкрепиха предложението на адвокат Метин Джамбазов за отпускане на исканите средства, след като одиторите одобрят отчета на скаутския клуб. Но тъй като одиторите вече веднъж са се произнесли по този отчет, не стана ясно сега втори одит ли ще се прави или ще се зачете първоначалната оценка.

Иначе стотината деца – скаути продължават да развиват своята дейност и всяка седмица усвояват нови умения благодарение на труда на 10-15 доброволци и на подкрепата на своите родители.  А гражданите, които гледаха сесията на общинския съвет, напълно оцениха значимостта на една къдрава маруля в сесийната зала…

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име