Московчанката Елена Каркут е една от седемте постоянни жители на новопазарското село Беджене

Служители на криминална, охранителна и икономическа полиция към ОДМВР – Шумен продължават обиколките си по населените места в региона, съобщиха от областната дирекция. Вчера те се срещнаха с жителите на пет села край Нови пазар, за да чуят проблемите на хората.

Първото от петте посетени села беше Преселка. Там местните съобщиха за кражба от къща, в която „апаш“ преди два дни направил отвор в стената и откраднал две одеала и около 25 метра  ел. проводник.  Произшествието било посетено веднага от полицейски служители и е започнала работа по установяване на извършителя. Жителите на селото се оплакаха и от затруднен достъп до обществения транспорт.

В Беджене, където има едва седем постоянни жители, полицаите се срещнаха с Елена Картут, която от 6 години живее в селото. „Въпреки, че сме малко хора в селото, животът е спокоен и към момента нямаме за какво да се оплачем. Имахме преди време проблеми с жители от съседно населено място, които идваха, чупиха клони на овошки, на орехи, на липи. Казахме на кварталния полицай и всичко се реши веднага. И сега, ако има нещо, веднага му звъним на мобилния телефон и идва“, обясни Елена Каркут.  Тя е от Москва, живяла е 20 години в Алжир. След това искала с мъжа си да си купят къща в Италия, но попаднала на обява за продажба на къщи в България.  Агенция ѝ предложила къща в Добричко, но семейството не харесало мястото. Тук, в новопазарското село Беджене, Елена дошла преди 6 години, купила с мъжа си къща и казва, че това е най-хубавото място, на което е живяла някога.

Елена Картут казва, че селото е спокойно

Кметът на село Мировци Валентин Кръстев по време на срещата с мобилната група сподели, че липсата на пътна маркировка и знаци ги тревожи. „Имаме детска градина, училище. В непосредствена близост са до главния път и се притесняваме, когато след занимания  децата тръгнат към центъра. Няма обозначени места за пресичане, които да заострят вниманието на шофьорите“, разказа Кръстев. Той сподели, че преди време е имало няколко сигнала от жители в селото, които му разказали, че са се опитвали да ги мамят по телефона.  Полицейски служители оставиха брошури със съвети за предпазване от телефонни измами, които ще бъдат раздадени на хората.

В селата Златна нива и Върбяне кметовете и местните жители не са споделяли за нерешени проблеми.  Мобилните групи продължават да патрулират в отдалечените и малки населени места по утвърден от директора график. При обходите се обръща специално внимание на самотните и възрастни хора. При разговори с тях им се заостря вниманието да не допускат непознати хора, които се представят за амбулантни търговци в имотите им, обяснява им се и как да действат ако ги атакуват телефонните  измамници.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Валю Кръстев вече пет мандата е кмет на село Мировци и нищо не прави за него. Изреди всички партии и пак се готви за стола. Половината къщи са празни. Само цигани, побои, пиянства и кражби. Първо по престъпност е село Преселка, в което няма необран дом, не окрадена нива, не опустошен двор. Хората спят с брадви зад вратата. Защо преди изборите полицията се активира, а не хваща престъпниците досега? Общинският кмет Камаджиев не е стъпвал там цял мандат – само разходки до София и европроекти на далавера.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име