Старт на колоездачите

Дете на 11 години е най-младият състезател

При голям интерес стартира тази сутрин състезанието по планинско колоездене „Шуменско плато – 2019“.  Общо 180 участници от цялата страна застанаха на старта в надпреварата, която тази година включва колоездене, бягане и дуатлон.

Стартът и финалът на състезанието са в с. Троица, а трасето преминава през територията на природен парк „Шуменско плато“ в района на селата Троица, Осмар и Кочово. Тази година колоездачите се катерят основно по южните склонове, което определя едно сравнително тежко трасе с дължина 42 км.

Колоездачите стартираха първи

Състезателите са на възраст от 16 г. до 40+ години. Най-малкият участник, който ще се състезава на 20 км, е на 11 години.  За първи път в България има и състезание за електрически велосипеди.

По трасето са изградени три подкрепителни пункта за храна и още един за вода. Първият пункт е около 6-тия километър в района на с. Осмар, вторият – на 13-тия километър край Кочово, третият на 33-тия километър на заслон Детелина, има начален пункт и на старта.

Сред участниците има много младежи, а най-малкият състезател е на 11 години

Трасето е добре обозначено, а опасните участъци по него са сведени до минимум, заявиха организаторите. Има няколко трудни участъци, като скоростното спускане към финала, но те ще бъдат обозначени с табели, а на най-тежките места ще има и хора, които ще предупреждават състезателите.

Започва състезанието по бягане

В рамките на състезанието експертите на парк „Шуменско плато“ са подготвили и пешеходен маршрут до скалния феномен „Около“.

Надпреварата има подкрепата на много институции и спонсори, които са осигурили храна, вода и наградите за победителите.  Класирането ще бъде индивидуално по възрастови групи, като най-добрите ще получат предметни награди и медали, а награждаването е предвидено за 15 ч. на стадиона в с. Троица.

Състезателите по бягане

Организатори на популярното състезание са шуменският велоклуб „Илчов баир“ и природен парк „Шуменско плато“.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име