Парламентарно питане на Иван Иванов. Снимка пресцентър БСП

Колективният трудов договор /КТД/ за образованието в Шумен, който вчера беше подписан след дълги спорове между синдикатите и председателя на работодателската организация Ема Радушева, всъщност е бил финализиран след намесата на народния представител от БСП Иван Иванов. „Разумът победи!“, обяви вчера на сайта си шуменската организация на КНСБ.  Оказва се обаче, че разумът е надделял след подбутване от страна на депутата от левицата.

Припомняме, че през юни подписването на КТД се провали след отказ на Ема Радушева да подкрепи договора като страна по него. В края на месеца синдикатите свикаха пресконференция и обявиха, че са готови да вдигнат учителите на масов протест заради липсата на КТД за образованието. От КНСБ официално поискаха оставката на директорката на средното училище „П. Волов“ Ема Радушева в качеството й на председател на работодателите в средното образование.  „Поведението на Ема Радушева е бламиране на социалния диалог“, заявиха от синдикатите.  Те поставиха въпроса и защо Радушева още е на работа, след като е навършила пенсионна възраст, а от МОН са декларирали, че ще освободят всички директори – пенсионери.

Радушева е отказала да подпише КТД заради чл. 21, който предвижда да се увеличат с още 3 % заплатите на административния персонал в учебните заведения, обясниха синдикатите. Увеличението не е някакъв огромен разход за училищата, защото става въпрос за малко хора – домакини, касиери, библиотекари, а самите суми, с които ще се повишат възнагражденията им, са смешни – по 25 лв. на човек заедно с осигуровките.

Междувременно с проблема бил запознат и депутата от левицата Иван Иванов, който на 10 юли е внесъл в парламента въпрос към просветния министър Красимир Вълчев относно неподписването на КТД в Шумен и предвидените мерки по случая от страна на министерството, става ясно от сайта на Народното събрание.

Попитахме депутата какъв отговор е получил и стана ясно, че въпросът му явно е задействал механизмите и в министерството, и в националния синдикат на учителите. „Потърсиха ме по телефона от страната, отказала да подпише договора. Явно въпросът ми към министъра беше предизвикал паника в Шумен, защото се заговорило за уволнения на директори заради проваления колективен договор. Малко по-късно ме увериха, че проблемът ще бъде решен и договорът ще бъде подписан от страна на работодателите“, каза Иван Иванов.  Вчера КТД за образованието наистина беше подписан.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Мен ме вълнува последното място на областта по образование – реално ако сме предпоследни и по математика и по БГ език на матурите от 7ми клас значи просто сме последни като цяло. Имаме класически университет в града, че и филиал на военния университет. Имаме хилядолетната традиция на Преславската книжовна школа. И какво – един голям срам днес. Хайде сега не ми обяснявайте проблема с малцинствата и т.н. Големи хвалби иначе по фондоусвоителство и проектокелипирджийство. И нищо. Последни. Районът , в който се е създавала азбука, книжовност и книги за целия славяноезичен свят и не само за него. Днес ….. допишете си го сами по свой вкус.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име