Бивакът на малките вълчета е на лагер Ивански

220 скаути от цяла Европа се събират на национален „вълчи“ лагер с международно участие на Шуменското плато.  Началото на лятното приключение ще бъде поставено официално тази вечер в 20.30 ч. със запалване на огъня в лагер „Ивански“, където сред боровете е разположен бивакът на малките скаути. На старта ритуално ще бъде забита и лагерната брадвичка, която ще остане до края на сбора на 18 юли.

Лагерът е организиран за вълчета – деца на възраст от 7 до 11 години, но има и 5-годишни „бобърчета“, както и по-големи младежи, които ще помагат на малките скаути. За първи път има и румънска група „вълчета“от 12 деца.

„Искаме и в бъдеще да правим повече лагери за тази възрастова група, защото в цял свят за малките няма почти нищо организирано, това е една ниша в скаутското движение, която искаме да запълним с лагерите в Шумен“, казва създателят на скаутския клуб Добромир Драев, който сега е най-активният доброволец в организацията.

Лагерът е цяло приключение за малките вълчета. Шуменските скаути запълват една ниша в движението, като предлагат дейности за малки деца

Сред групата има по 30 скаути от Австрия и Франция, доброволци от Полша и Словакия.  В продължение на шест дни вълчетата ще се обучават на умения по оцеляване и ориентиране, ще правят преходи в гората, ще се учат да готвят, ще третират в специално създадения въжен парк.  Децата ще бъдат разделени в 6 групи и всяка от тях ще работи по собствен план. Малките скаути вече сами си пекат хляб, с който много се гордеят.

Това е хлябът, който децата сами си пекат

За вълчетата ще бъде организиран и рок-концерт с участието на шуменски групи, които ще пеят безвъзмездно за децата.

Скаутският лагер обещава да бъде изключително успешен, въпреки отказа на община Шумен да подкрепи финансово скаутската организация.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име