Пресконференция на Корнелия Нинова в Шумен

Шумен се управлява изключително лошо и това ни дава увереност, че можем да направим пробив тук, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова

На 1 септември общинската конференция на БСП в Шумен ще гласува кандидатите си за кмет и за общински съветници за предстоящите избори за местна власт, които ще се проведат на 27 октомври.  Местната структура на левицата ще определи сама в какъв формат да се яви на изборите и какъв кандидат за кмет да издигне, заяви пред журналисти в Шумен лидерът на БСП Корнелия Нинова.  Тя допълни, че на местните избори няма да има задължителна национална коалиция, а организациите по места сами ще решават с кого да се обединят.

Номинирани са 3-4 силни кандидатури за кмет

Досега половината от основните организации на БСП в Шуменско са провели събрания за номиниране на кандидати за изборите.  Сред предложенията за кмет има както чисто партийни кандидатури, така и номинации на хора от гражданската квота.  От БСП засега отказват да назоват имена, но социалисти съобщиха, че на досегашните събрания се налагат 3-4 силни кандидатури за кмет.  Сред предложенията с голяма подкрепа са лидерът на БСП в Шумен Веселин Пенчев, председателят на групата съветници Иван Йонков, общинският съветник Венцислав Венков и др.

Общинската конференция трябва да реши дали да заложи на тясно партиен кандидат или да номинира кандидат от гражданската квота, който има възможност за по-широка подкрепа, заяви Корнелия Нинова.  Тя обаче призова партията и коалиционните й партньори първо да се обединят на принципна основа около конкретните политики, които искат да наложат в Шумен и една тогава да обсъждат имена. „Ако се обединяваме само около даден човек, това няма да донесе стабилност“, коментира лидерът на БСП.

Нинова: Шумен се управлява изключително лошо

Шумен се управлява изключително лошо и това ни дава увереност, че можем да направим пробив тук, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти. „На европейските избори разликата ни с ГЕРБ в Шумен е само 188 гласа и това ни дава увереност да мислим, че можем да направим пробив тук и да спечелим местните избори. Още повече, че Шумен се управлява изключително лошо – тук се ползва най-скъпата вода без пречиствателна станция, с мрежа, която е в ужано състояние, с изключително лоша инфраструктура“, заяви Нинова. Тя допълни, че сериозен проблем е и състоянието на областната болница, която е почти пред фалит. „Много тревожно колегите ми споделиха за новата спортна зала – гордостта на Шумен и на правителството, за това, че тя за шест месеца има само 7 мероприятия, изключително високи такси, заради което не могат да тренират клубовете, не се дава безплатно за тренировки. Тоест едно хубаво и скъпо съоръжение, което няма приложение в практиката“, коментира лидерът на БСП.

„Шумен е изключително важен, защото имаме обективни предпоставки да считаме, че градът може да бъде върнат в нормалността“, заяви в допълнение народният представител от БСП Иван Иванов. Той подчерта, че управлението през последните 4 години само е консумирало оставеното наследство от БСП.  „Но дори и това наследството не може да се използва нормално в полза на гражданите, а се прави в полза на нечии лични интереси“, каза депутатът и подчерта, че БСП трябва да търси подкрепа на гражданите, за да върне Шумен към нормалния начин, по който се развиваше в предишните години.

Общинският председател на БСП Веселин Пенчев посочи като пример за лошо управление загубата на 12 милиона лева, които щяха да дадат възможност за купуване на електрически автобуси. кандидатурата на града обаче се провали заради липсата на общинско транспортно предпритие.

Този лош модел на управление може да бъде сменен на местните избори, заяви Корнелия Нинова и посочи, че БСП протяга ръка за обединение с други политически партии, неправителствени организации и граждански сдружения.  „Държавният модел на управление е пренесен на общинско ниво – това са феодални владения, където от години са се окопали политическа партия ГЕРБ, заедно с всички обрасли около тях структури, шуробаджанащини и така нататък. Този модел може да се промени на местните избори, затова се обръщаме към всички да седнем на масата и да се обединяваме около политики и програми за местно самоуправление, които да подобрят стандарта на живот, инфраструктурите и бъдещето на общините“, призова Нинова.

Тя беше в Шумен на изнесено заседание на изпълнителното бюро на БСП, което всяка седмица се провежда в различна област.  Целта на тези заседания е на място да се направи „паспорт“ на всяка община, да се поставят въпросите и възможните решения, да се подготвят платформите за местните избори и да се обсъдят възможни партньорства и кандидати за кметове.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име