Диан Евтимов, кметът Иванка Петрова и проф. Благомир Папазов откриват изложбата

В шуменската художествена галерия „Елена Карамихайлова“ беше открита изложба на участниците в първия международен пленер „Смеда – Черни връх 2019“.  През юли в смядовското село се събират художници от четири страни. От България са Красимир Арсов, Ивелина Иванова, Благомир Папазов от Шумен, Валентин Шалтев от Балчик; от Румъния – Антонио Палие, Джордже Андреску /заместник-председател на Националния музикален театър за опера и балет в Галац и главен художник на операта в Браила/, съпругата му Жана Андреску и Мариус Лупу; от Украйна пристига Галина Бодякова; от Молдова – Стефан Коман и Виктор Христов /български потомък от Панагюрище/.

Диян Евтимов – директор на галерията, пожела проявата да продължи, ако не всяко лято, то поне през година, за да се утвърдят контактите между художниците от Европа.

„Църквата“ – автор Красимир Арсов

Пленерът е спонсориран от общината

с 10 000 лв. и съвпада с честванията по повод 50-годишнината от обявяването на Смядово за град.  Кметът Иванка Петрова сподели, че идеята е реализирана спонтанно. През зимата при нея пристига проф. Благомир Папазов – преподавател в Шуменския университет, с идеята за пленер под село Черни връх. Това място се утвърди като туристически обект с много добри природни дадености и вдъхновява куратора за място за творчество. След като финансирането е осигурено, на творците са предоставени много добри условия за работа. Художниците са настанени в нова къща за гости с прекрасен изглед към Черни връх. Остават възхитени от творческата обстановка и радушния прием. Денем рисуват, а вечер на чаша вино говорят за изкуство, история, традиции в отношенията между народите. Но най-много ги впечатлява българската природа и българското гостоприемство.

„Черни връх“ – автор Виктор Христов от Молдова

Картините на участниците остават собственост на община Смядово. По този повод Иванка Петрова каза: „Хората имат нужда от всичко. Те не се нуждаят само от инфраструктура, но и от културен живот. И в този смисъл, имат необходимост и от паметници. На 18 юли, четвъртък, откриваме

паметник на Васил Левски в Смядово

Той е дарение от ВМРО. Монтира се в малък парк в центъра на града. Автор на монумента е Димитър Антов. Събитието се очаква с интерес. А тази прекрасна живопис от пленера беше посрещната много добре от хората в Смядово. Картините ще бъдат в нашата галерия, открита в старо килийно училище – музеен комплекс. Носи името на местния учител по изобразително изкуство Стойчо Преснаков, която открихме през 2015 г. Много станаха картините там, но ще търсим място и за новопостъпилите…“

„Утро с коне“ на Джордже Андреску се хареса и на децата. Снимки Валентина Минчева

Проф. Благомир Папазов миналата есен организирал пленер със свои студенти в село Черни връх. Решил да продължи идеята в това красиво място, но с колеги-чужденци. Девет дни 11 художници рисували и обменяли творчески мисли. Повечето от чуждестранните си колеги кураторът познавал от пленери в други държави. Очаквал да пристигнат живописци от Босна и Херцеговина, Русия, Армения, Сърбия. В хода на организацията желаещи се отказали по различни причини.

Желанието на творците е всяка година пленерът под Черни връх да привлича художници от чужбина, за да се затвърди като международен. А живописното село ще става все по-популярно за артистични прояви в нашия край.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име