Извънредно заседание в Търговище

В Търговище се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия заради обявения от БАБХ случай на заразено животно с болестта „африканска чума по свинете“.  Домашното прасе е било отглеждано в стопанство от типа „заден двор” в квартал Въбел в Търговище.

Заседанието беше организирано с цел набелязване на мерки за недопускане разпространението на заболяването на територията на региона.  Областният управител Митко Стайков, който е и председател на Областната епизоотична комисия, откри заседанието и обясни причините за свикването му. Стана ясно, че има случай на заразено домашно прасе в квартал Въбел, както и че има намерено диво прасе в с. Еленово, община Попово.  Г-н Стайков допълни, че органите на ОДБХ – Търговище са взели проби от свинете и са ги изпратили за изследване в акредитирана лаборатория. По-късно през деня резултатите бяха потвърдени като положителни.

Д-р Емил Зафиров – началник отдел „Здравеопазване на животните” в ОДБХ – Търговище, информира присъстващите, че след вземане на пробата от животното в кв. „Въбел” обектът и районът около него са били дезинфекцирани. Дезинфекция е била извършена и на служителите, взели пробата, на автомобила и пътя към стопанството.

По време на заседанието членовете на Областната епизоотична комисия и останалите присъстващи набелязаха допълнителни превантивни мерки за недопускане разпространение на заболяването, както и особено предпазване на животновъдните обекти – свинеферми тип А.  В тази връзка участие в заседанието взеха собственици и представители на всички свинеферми на територията на област Търговище.

В заключение областният управител призова общините, кметовете на населени места, органите на МВР и ОДБХ да окажат пълно съдействие при реализиране на набелязаните мерки.  Г-н Митко Стайков постави задача към Община Търговище още днес да определят яма в кв. „Въбел” и да се знае точният брой свине в квартала.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име