Комисията за защита на личните данни ще започне производство в НАП, след като беше уведомена от приходната агенция за нарушение на сигурността на личните данни.  От НАП са декларирали готовността си да съдействат изцяло на КЗЛД за изясняване на всички обстоятелства на среща на ръководствата на двете ведомства, съобщиха от приходната агенция.

На срещата са били дискутирани следващите стъпки, които трябва да предприеме приходната агенция, като е било съобщено, че скоро НАП ще подготви и пусне в сайта си приложение, чрез което гражданите да проверят дали техни лични данни са станали публично достояние.

Припомняме, че след хакерска атака изтекоха данните на над 5 милиона български граждани – безпрецедентен случай на „пробиване“ на почти цялото население на една държава.  Експерти веднага предупредиха, че изтеклите данни могат да се използват от злонамерени хора.  Юристи, цитирани от Свободна Европа пък алармираха, че са възможни фишинг измами, банкови измами, изнудване с  помощта на изтеклите лични данни и данъчноосигурителна информация от сървърите на НАП.

Други алармираха, че данните могат да се използват за разчистване на предизборния терен и за извършване на политическа чистка, тъй като сред изтеклите папки с милионите записи има обособени по най-различен принцип, в това число и политически.  Има таблици с имена, подредени по професии – съдии, прокурори, частни съдебни изпълнители, журналисти. Съществува справка със заглавие „Б.Б“ и друга с име „QneQnev”, има данни за представители на тройната коалиция, действащи политици и техните съпрузи или конкубини, публикувана е данъчната тайна на български и чуждестранни компании, съобщи Свободна Европа.

Течът е безпрецедентен, но вместо да доведе до оставки, управляващите започнаха да успокояват обществото, че нищо кой знае какво не се е случило. Последва и бърз арест на „бял хакер“, който се оказа 20-годишен младеж.  В гасенето на публичния пожар място намериха и откровенията на премиера Бойко Борисов за качеството на образованието у нас, което произвеждало компютърни вълшебници, коментира по този повод Свободна Европа.  Последиците от безпрецедентния теч на лични данни обаче тепърва ще се разрастват, предупреждават експертите.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име