Венци и цветя пред паметника на Левски в Шумен

Съвместни руско-турски патрули са опазили българското население на Шумен от масово клане при освобождението на града от османско владичество през 1878 г.  Това припомни известният историк Георги Йоргов, който разказа подробности за освобождението на Шумен, станало на днешната дата преди 141 години.

Градът се освобождава от турска власт почти пет месеца след подписването на Санстефанския мирен договор, въпреки че според клаузите турските войски е трябвало да се изтеглят от градовете-крепости Шумен, Варна, Батум.  Портата обаче не бързала да изпълни договора, а по време на Берлинския конгрес  Турция и Англия настояват Шумен и Варна да останат в границите на Турция.  Благодарение на настояването на Русия, подкрепена от Бисмарк, конгресът постановява Шумен и Варна да бъдат включени в границите на Княжество България.

В Шумен по това време е бил щабът на втора турска армия и в града е бил разположен 40-хиляден турски гарнизон.  Макар че руската армия е можела да овладее града със сила, преговарящият ген. Аркадий Столипин постига споразумение за мирно разрешаване на проблема и на 18 юли 1878 г. дивизията на ген. Белокопитов влиза тържествено в Шумен, посрещната с радост от неговото българско население.  На следващия ден на специална церемония турският комендант на града Фазлъ паша предава официално властта и ключа на Шумен.

Когато руснаците влизат в Шумен, през първата и през втората вечер градът е бил охраняван от съвместни руско-турски военни патрули, за да се опази българското население, изтъкна Георги Йоргов.  Охраната е била жизнено важна, тъй като по това време в Шуменско е имало много черкези, известни като убийците от турската армия, каза Йоргов.  Черкезите са се изтеглили тук след кланетата в Търговище през януари същата година и са искали да изколят и българското население в Шумен, допълни военният историк Мишо Йорданов.  Съвместните руско-турски военни патрули обаче успели да спасят българите от готвения погром, а черкезите се изтеглили в неизвестна посока.

Георги Йоргов

Йоргов: Политически ренегати манипулират историята!

Свидетели сме как политически ренегати подлагат българската история на отвратителни манипулации, коментира на днешния празник Георги Йоргов.  Той посочи предаване на една от националните телевизии, в което Берлинският договор е бил обявен за спасителен за България.  „Един от най-гнусните в момента български политически ренегати обяви в студиото, че Берлинският договор е спасил България от руска окупация и това стоеше като надпис  на екрана! Това е просто е отвратителна манипулация с историята!“, възмущава се известният шуменски историк.

Той напомни, че по силата на Санстефанския и на Берлинския договор, руснаците са формирали у нас временно руско управление с цел да се създаде самостоятелна българска държава. „Гражданската администрация на княз Черкаски, а по-късно с Дондуков-Корсаков полага основите на българската държава с нейните институции, и тук въобще не става дума за руска окупация!“, изтъкна Йоргов.

Днес по традиция в Шумен с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя бяха чествани двете годишнини – 141 години от освобождението на града от османска власт и 182 години от рождението на Васил Левски. Пред паметника на Апостола се събраха десетки граждани, а венци и цветя поднесоха представители на политически сили, държавни структури и учреждения. На церемонията присъства и кметът на града Любомир Христов.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име